EXCLUSIV  Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut, despre impactul terapiei asupra familiei: ”Produc o modificare la nivelul întregului sistem”

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Conf. univ. dr. Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut, ne-a vorbit, la Ultrapsihologie, despre impactul terapiei sistemice asupra familiei.

Psihoterapia sistemică este o formă de psihoterapie care se concentrează asupra modului în care relațiile personale ale unui individ, modelele de comportament și alegerile de viață sunt interconectate cu problemele cu care se confruntă în viața sa.

Conceptul izvorăște din teoria sistemelor, care privește modul în care părțile unui sistem se afectează reciproc pentru a susține stabilitatea și echilibrul întregului sistem.

”Produc o modificare la nivelul întregului sistem”

Psihologul Radu Leca a întrebat cum se poate lucra cu o persoană care dezvoltă rezistență în fața schimbării, și la tot ceea ce înseamnă terapie, astfel încât nici terapeutul să nu își piardă răbdarea, dar și ca persoana respectivă să fie ajutată.

”Dat fiind faptul că vine în terapie este un prim pas, înseamnă că este ceva ce așteaptă, ceva ce caută. Viziunea sistemică tocmai de aceea se diferențiază de alte abordări. Terapia sistemică este diferită, în sensul în care folosește puterea sistemului pentru intervenție.

De aceea, noi susținem, evident că este cu o eficiență mult mai mare, pentru că noi nu lucrăm la nivel de persoană, chiar dacă lucrăm cu o persoană. Ci lucrez la nivel de sistem, la nivel de istorie a sistemului, astfel încât modificarea nu vine ca o modificare ce afectează doar o persoană, ci modificarea se repercutează la nivelul întregului sistem, astfel încât problematica respectivă nu apare pentru că produce modificarea întregului sistem. 

Degeaba lucrezi doar cu un copil, modificând un comportament al acestuia și îl reintroduci în acea familie care a contribuit la producerea comportamentului problematic.

Lucrând cu o familie sau lucrând în viziune sistemică eu produc o modificare la nivelul întregului sistem, astfel încât nu se mai produce același comportament simptomatic sau nu mai apare un alt comportament simptomatic, ceea ce noi știm că este posibil”, a precizat conf. univ. dr. Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut.

Citește și: Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut: De ce să alegi psihoterapia sistemică

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel