Alina Șerban, meteorolog ANM, cum va fi vremea în zilele următoare: Venim și cu vești mai bune

Foto Pexels
Foto Pexels

Alina Șerban, meteorolog ANM, a spus cum va fi vremea în zilele următoare.

„Vremea a fost instabilă, au fost fenomene specifice cam în toate zonele țării. Pe parcursul zilei de ieri, în sud-vest și în centru, au devenit chiar intense pentru unele localități. Venim însă cu vești mai bune, pentru că, atât astăzi, cât și mâine, vom beneficia de o oarecare relaxare din acest punct de vedere. Precipitațiile, ploile, și mai ales fenomenele specifice instabilității atmosferice, cele care de altfel produc pagube, se vor semnala doar în mod cu totul izolat astăzi și mâine, în mod deosebit în zonele de munte, poate și prin regiunile nord estice, însă nu la aceeași intensitate”, a spus Alina Șerban.

„Pauza aceasta este, însă, doar de două zile, pentru că, în weekend, vom avea din nou sisteme frontale active care vor determina fenomene specifice instabilității atmosferice, la început în regiunile sud-vestice și în zonele de deal și de munte, mai apoi și în celelalte regiuni, astfel încât vom avea din nou averse torențiale. În consecință, cantități foarte mari de apă ce se pot înregistra în mod deosebit în intervale scurte de timp, intensificări de scurtă durată ale vântului, poate chiar și vijelii și căderi de grindină, toate acestea fiind asociate și cu frecvente descărcări electrice. Sub aspect termic, putem spune că zilele acestea temperaturile se vor situa în jurul celor normale perioadei, acest lucru însemnând maxime de la 23...24 de grade până la cel mult 30...32 de grade. 

În București, au fost estimate ploi, însă, în procent destul de scăzut astăzi și mâine. Procentul ca acestea să își facă apariția va fi în creștere în weekend, temperaturile rămânând la un normal al perioadei, cu maxime undeva la 30, cel mult 32 de grade”, a spus Alina Șerban la Antena 3.

Citește și...

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel