Dintre toate beneficiile sucului de aloe vera, cele mai promițătoare par a fi cele pentru sănătatea inimii. Iată care sunt acestea, dar și ce efecte adverse poate avea aloe vera:
Gelul gros care se găsește în frunza plantei de aloe vera a fost folosit de mii de ani pentru a vindeca o varietate de afecțiuni topice. De fapt, gelul de aloe a fost unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente în secolele XVIII și XIX. Gelul este compus din 95 - 99% apă, iar restul sunt glicoproteine și polizaharide.
Glicoproteinele calmează durerea și inflamația, în timp ce polizaharidele stimulează creșterea și repararea pielii, făcând din gelul de aloe o cremă excelentă pentru accelerarea procesului de vindecare în arsuri și răni. Dar, în afară de utilizarea gelului de aloe pentru a vă vindeca pielea, cercetătorii au descoperit că sucul de aloe vera poate avea efecte benefice asupra inimii. Adică, cercetări preliminare arată că sucul de aloe vera ar putea ajuta la prevenirea atacurilor de cord și a accidentului vascular cerebral.
Sucul de aloe vera este obținut din gelul frunzelor plantei. Atenție, nu se bea direct gelul din frunze, acesta trebuie prelucrat! Odată prelucrat, el este bogat în vitaminele A, C, D, E și o combinație de vitamine B: B1, B2, B6, B12, acid folic și niacină.
De asemenea, conține minerale precum cupru, magneziu, calciu, potasiu, zinc, sodiu și fier, precum și aminoacizi și enzime.
Există o varietate largă de beneficii pentru sucul de aloe vera. În primul rând, crește imunitatea și ajută la detoxifierea organismului datorită conținutului ridicat de nutrienți antioxidanți. În al doilea rând, sucul de aloe poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, arată University Health News.
De asemenea, sucul de aloe vera poate ajuta la ușurarea constipației, datorită conținutului ridicat de apă și enzime, dar în general nu este recomandat pentru probleme digestive, deoarece poate provoca crampe abdominale sau diaree.
Rezultatele unui studiu publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology a arătat că administrarea de aloe a scăzut producția de colesterol hepatic cu aproximativ 30 la sută.
Alte cercetări au arătat că aloe vera scade nivelul de colesterol „rău" al LDL și reduce nivelul trigliceridelor, în timp ce crește HDL din sânge sau colesterolul „bun". Acest lucru este foarte important, deoarece multe remedii naturale pentru controlul colesterolului funcționează eficient la scăderea nivelurilor LDL, dar nu întotdeauna cresc nivelul HDL. Prin urmare, sucul de aloe vera v-ar putea ajuta să vă echilibrați colesterolul și să evitați depunerea acestuia în plăci pe artere (ateroscleroză), cauza principală a bolilor de inimă
Întrucât sucul de aloe vera conține o cantitate mare de vitamina C, îmbunătățește circulația și întărește venele și arterele.
Alți nutrienți din sucul de aloe vera ajută la dilatarea capilarelor și stimulează oxigenarea sângelui, oferind astfel beneficii terapeutice asupra sistemului cardiovascular.
Într-un studiu efectuat pe mai mult de 5.000 de pacienți, pe parcursul a cinci ani, cărora li s-a administrat aloe vera combinat cu fibre psyllium, s-a constatat, pe lângă reducerea colesterolului total, a trigliceridelor și a nivelului de zahăr din sânge, că a existat și o scădere a frecvenței atacurilor de angină (în perioada de studiu), iar pacienții și-au redus, în timp, și la indicația medicului, dozele de medicamente.
Studii preliminare arată că cele mai bune rezultate pentru a preveni atacul de cord (infarctul) și accidentul vascular cerebral e să combinați consumul de suc de aloe vera cu alte strategii de sănătate, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.
Iată un rezumat al celor șase beneficii de aloe vera pentru inimă, pe baza studiilor citate:
- Scade colesterolul LDL,
- Crește colesterolul HDL,
- Reduce trigliceridele,
- Scade tensiunea arterială,
- Stabilizează ritmul cardiac,
- Reduce apariția durerilor toracice (angina).
Dacă aveți tratament cu oricare dintre următoarele medicamente, nu trebuie să utilizați aloe vera fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră:
Medicamente pentru diabet: Unul dintre beneficiile pentru sănătate ale sucului de aloe vera poate fi, de asemenea, unul dintre principalele sale efecte secundare, deoarece ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate fi periculos pentru persoanele care suferă deja de glicemie scăzută.
Digoxină și diuretice: Deoarece aloe poate scădea nivelul de potasiu în organism, sucul nu trebuie utilizat de către persoanele care iau diuretice sau digoxină (un medicament utilizat pentru tratarea ritmului cardiac neregulate și a insuficienței cardiace congestive). Aceste medicamente scad, de asemenea, nivelul de potasiu în organism, astfel încât o combinație de aloe și digoxină sau diuretice ar putea determina nivelul de potasiu să scadă prea mult.
Aloe vera conține trei substanțe antrachinone (laxative): aloe-emodin, aloin și latex aloe. Deoarece aceste substanțe pot avea efecte toxice, experții medicali recomandă evitarea sucului de aloe care conține antrachinone. Este aproape imposibil să eliminați antrachinonele atunci când încercați să faceți propriul suc din plantă, așa că mai bine consumați unul care a fost procesat. Atunci când achiziționați un suc de aloe vera „cu frunze întregi", asigurați-vă că eticheta menționează clar „emodina" sau „aloinul" a fost eliminate. Sau puteți achiziționa suc din gel de, care nu conține aceste antraquinone. Din nou, nu încercați să faceți suc de aloe vera acasă!
Sucul de aloe vera, atunci când este consumat în exces, poate duce la crampe abdominale, diaree, deshidratare și dezechilibru electrolitic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu