Altă lovitura dată de Europa elitei rusești. Ce produse vor fi retrase de la export către Rusia de Uniunea Europeană

Ursula von der Leyen,
Ursula von der Leyen,

Uniunea Europeană va interzice exporturile de produse de lux către Rusia, pentru a da ''o lovitură elitei ruse'', în cadrul noilor sancţiuni decise cu ţările din G7, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu ar trebui să poată profita de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce în Ucraina cad bombe asupra unor nevinovaţi, a afirmat Von der Leyen într-un comunicat.

Industria de lux franceză şi italiană ar urma în mod special să fie afectate. De asemenea, în UE vor fi interzise importurile de fier şi oţel produse în Rusia.

Măsurile reprezintă al patrulea set de sancţiuni europene contra Rusiei de la declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, sancţiuni adoptate în coordonare cu SUA şi G7. Şefa executivului comunitar a anunţat într-o declaraţie că UE analizează şi posibilitatea suspendării drepturilor Rusiei de apartenenţă la foruri internaţionale majore, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, conform Agerpres.

Ne vom asigura că Rusia nu poate obţine finanţare, credite sau orice alte avantaje de la aceste instituţii, a explicat Ursula von der Leyen.

Ce produse exportă România către Rusia?

Principalele produse exportate de România către Rusia sunt în mare parte produse finite sau prelucrate, în vreme ce cele mai mari importuri din Rusia sunt de materii prime. Datele transmise de Institutul Naţional de Statistică arată că România importă din Rusia în cea mai mare parte păcură, cocs sau huilă, iar în primele 10 categorii de produse exportate de România către Rusia se numără aproape numai produse prelucrate, cu valoare adăugată mare.

România a exportat bunuri în valoare de 1 mld. de euro către Federaţia Rusă în 2021 şi a importat bunuri în valoare de 3 mld. de euro

În consecinţă, deficitul rezultat a fost de  2 mld. de euro. Printre principalele bunuri exportate sunt produse finite, ca de exemplu medicamentele produse de Terapia Cluj. Cu toate acestea, de când Rusia a invadat Ucraina şi a pornit cel mai mare conflict armat din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, nimic nu mai este cert, publica într-un articol Z.F.

Analiza pe principalele categorii de bunuri exportate în Rusia arată că primele 10 categorii fac jumătate din exporturi. Dintre acestea, mai bine de un sfert sunt componente de tractoare. Medicamentele, dintre care o bună parte sunt produse de Terapia Cluj sau Antibiotice SA, sunt pe locul al doilea şi în 2021 exporturile farmaceutice din România spre Rusia s-au ridicat la peste 60 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel