Cercetătorii vin cu o alternativă pentru antibioticele moderne. Aceștia scot la lumină ceea ce ar putea fi cheia pentru cucerirea rezistenței antimicrobiene.
Descoperiți în 1917 de biologul francez Félix d’Hérelle, bacteriofagii sunt viruși minusculi care sunt prădători naturali ai bacteriilor. În multe țări, aceștia au fost înlocuiți în timpul celui de-al doilea război mondial de antibiotice, dar au continuat să fie utilizați timp de mai multe decenii în Europa de Est. Acum, bacteriofagii sunt văzuți de unii oameni de știință ca o alternativă la antibiotice, pe motiv că utilizarea excesivă a acestora a dus la creșterea rezistenței bacteriene.
Tobi Nagel, un inginer biomedical din California, a lansat Phages for Global Health în 2014 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să lupte împotriva rezistenței antimicrobiene. „Mai avem 30 de ani până la cea mai gravă criză. Bacteriofagii ar putea fi transformați în droguri în mai puțin de 10 ani. Deveneam din ce în ce mai frustrat că medicamentele la care lucram în SUA, care costă în mod obișnuit 1 miliarde de dolari pentru a fi dezvoltate, nu erau accesibile majorității oamenilor care trăiesc în țările în curs de dezvoltare“, a precizat acesta.
Spre deosebire de antibiotice, bacteriofagii trebuie utilizați într-un mod foarte precaut, deoarece fiecare bacteriofag este eficient împotriva unui număr limitat de bacterii.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rezistența antimicrobiană este o amenințare în creștere pentru sănătatea globală, punând în pericol decenii de progrese medicale și transformând infecțiile obișnuite în unele mortale. Un raport al ONU publicat anul trecut a sugerat că decesele anuale cauzate de bolile rezistente la medicamente ar putea crește de la actualele 700.000 la 10 milioane în mai puțin de 30 de ani, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu