Dacă ții post, dar vrei să te bucuri de niște bunătății dulci făcute în casă, poți încerca această rețetă de aluat cu suc de portocale.
Ingrediente
1 kg de făină 000
100 g de zahăr
2 pliculeţe de zahăr vanilat
2 pliculeţe de drojdie uscată (14 g) sau 40 g de drojdie proaspătă
100 ml de ulei
600 ml de suc de portocale (apă călduţă sau lapte vegetal)
1 linguriţă de sare
coaja de la o lămâie netratată (opţional)
Cum se prepară
Punem făina în bolul robotului, adăugăm drojdia uscată, zahărul vanilat (esenţa de vanilie, pasta de vanilie), zahărul tos şi amestecăm puţin totul. Adăugăm apoi şi sarea. Dacă dorim ca aluatul să fie galben, să pară că am folosit ouă, putem adăuga opţional un vârf de linguriţă de curcuma (turmeric). Apoi, mai amestecăm puţin şi putem adăuga sucul de portocale.
Aluatul se poate frământa şi la mână: se pun toate în vas şi se frământă cam 10 minute. Dacă aluatul e prea moale sau prea tare, se adaugă 1-2 linguri de făină sau puţin suc de portocale. În loc de suc de portocale, se pot folosi lapte vegetal sau apă călduţă.
Pornim robotul la cea mai mică viteză, lăsăm să se frământe 5 minute, adăugăm puţin câte puţin uleiul, lăsăm să se frământe pentru 10 minute. Adăugăm doar jumătate din cantitatea de ulei.
Acoperim vasul cu folie alimentară, păstrăm vasul la cald, astfel încât aluatul să crească frumos. Puneţi mâna pe aluat, acesta trebuie să fie cald. Este foarte important acest lucru. Aluatul, dacă este cald, creşte repede şi frumos, scrie pofta-buna.com. Îl lăsăm să dospească pentru jumătate de oră.
Ungem masa cu ulei, răsturnăm aluatul, ne ungem şi mâinile cu ulei şi facem câteva împăturiri. Frământăm doar foarte puţin, mai putem să trântim aluatul de masă de câteva ori. Lăsăm aluatul să mai dospească încă jumătate de oră. După acest timp, mai împăturim încă o dată, în felul acesta se dezvoltă reţeaua de gluten. Îl mai lăsăm la dospit încă jumătate de oră, apoi îl putem folosi.
BONUS: Aluat foietaj: Rețeta rapidă. Vei renunța la cel cumpărat
Ingrediente
200 gr făină albă (tip BL55)
200 gr unt nesărat
1/4 linguriţă sare
100 ml apă rece ca gheaţa
Cum se prepară
Tăiaţi untul cubuleţe cât de cât egale şi îl lăsaţi la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute, doar cât să nu fie rece, dar nu-l lăsaţi să se înmoaie foarte tare (mai ales dacă e cald afară). Puneţi apă în congelator în acest timp, ca să fie rece gheaţă. Puneţi făina într-un bol larg. Presăraţi cuburile de unt deasupra. Amestecaţi făina cu untul (cuburile să fie acoperite de făină). Începeţi să luaţi cuburi de unt între degete şi presaţi-le ca să obţineţi fulgi de unt. Turnaţi apa pe toată suprafaţa făinii.
Începeţi să formaţi aluatul astfel: băgaţi palma sub faină, aduceţi deasupra untului şi apăsaţi cu podul palmei. Rotiţi bolul şi faceţi această mişcare până când toată faina este "lipită" de unt. Sub nicio formă nu frământaţi aluatul ca cel de pâine, chiar dacă sunteţi tentaţi. Vrem ca bucăţile de unt să rămână întregi în aluat şi pe aceesi direcţie, scrie e-retete.ro. Nu trebuie să obţinem un aluat omogen sau fin. Când făina din bol e "lipită" de unt, aluatul nostru e gata. Răsturnaţi aluatul pe masa de lucru pe care aţi pus hârtie de copt şi aţi presărat făină. Daţi formă dreptunghiulară aluatului, doar presându-l uşor din laterale.Ingrediente
200 gr făină albă (tip BL55)
200 gr unt nesărat
1/4 linguriţă sare
100 ml apă rece ca gheaţa
Cum se prepară
Tăiaţi untul cubuleţe cât de cât egale şi îl lăsaţi la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute, doar cât să nu fie rece, dar nu-l lăsaţi să se înmoaie foarte tare (mai ales dacă e cald afară). Puneţi apă în congelator în acest timp, ca să fie rece gheaţă. Puneţi făina într-un bol larg. Presăraţi cuburile de unt deasupra. Amestecaţi făina cu untul (cuburile să fie acoperite de făină). Începeţi să luaţi cuburi de unt între degete şi presaţi-le ca să obţineţi fulgi de unt. Turnaţi apa pe toată suprafaţa făinii.
Începeţi să formaţi aluatul astfel: băgaţi palma sub faină, aduceţi deasupra untului şi apăsaţi cu podul palmei. Rotiţi bolul şi faceţi această mişcare până când toată faina este "lipită" de unt. Sub nicio formă nu frământaţi aluatul ca cel de pâine, chiar dacă sunteţi tentaţi. Vrem ca bucăţile de unt să rămână întregi în aluat şi pe aceesi direcţie, scrie e-retete.ro. Nu trebuie să obţinem un aluat omogen sau fin. Când făina din bol e "lipită" de unt, aluatul nostru e gata. Răsturnaţi aluatul pe masa de lucru pe care aţi pus hârtie de copt şi aţi presărat făină. Daţi formă dreptunghiulară aluatului, doar presându-l uşor din laterale. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News