Aluatul fraged poate fi folosit în numeroase moduri în bucătărie.
Din același aluat, putem pregăti biscuiți, fursecuri, tarte dulci, tarte sărate sau sărățele.
300 g făină albă
150 g unt rece
2 ouă mici sau unul mare
1/2 linguriță sare
80g zahăr pudră (se renunță pentru varianta sărată)
coajă rasă de la ½ de lămâie (se renunță pentru varianta sărată)
opțional: arome vanilie, scorțișoara sau chimen măcinat, chili și sare pentru varianta sărată
Se cântăresc ingredientele, iar untul se taie în bucățele și se lasă cinci minute la rece. Făina se cerne. Se adaugă praful de sare și zahărul pudră (dacă vreți un aluat dulce) și se omogenizează.
Se adaugă untul și se frământă până se obține o compoziție nisipoasă.
Apoi se adaugă oul sau ouăle bătute ușor (și aromele dacă faceți aluat dulce) și se încorporează rapid în compoziția nisipoasă. Dacă mai este nevoie, picurați și o lingură de apă rece, pentru ca aluatul să se lege. Atenție, e important să nu punem cantități mari de lichid pentru că nu trebuie să obținem un aluat umed, notează retetepractice.ro. După se împachetează într-o folie alimentară/pungă de plastic. Se lasă la frigider o oră.
După se întinde aluatul într-o foaie subțire pe un blat cu făină presărată și se așază într-o tavă de tartă (dacă faceți o tartă dulce sau aperitiv). Se taie pe margini și se înțeapă cu furculița sau cu o scobitoare din loc în loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News