”Am ajuns să avem cea mai scumpă carne de porc din UE”. Economist: A decimat fermele românești. Cum am ajuns aici?

FOTO: Freepik @kwangmoop
FOTO: Freepik @kwangmoop

Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre ”laitmotivul crizei din agricultură”, în contextul discuțiilor legate de plafonarea adaosurilor la produsele de bază, dar și al protestelor fermierilor.

Analistul economic, Adrian Negrescu, a vorbit despre motivele pentru care produsele alimentare românești au ajuns să nu mai fie competitive cu importurile, în contextul în care la Ministerul Agriculturii se discută despre prelungirea plafonării adaosului la o serie de produse de bază, pentru încă 3 luni, dar și al protestelor fermierilor.

”Este radiografia crizei din agricultură în ceea ce privește carnea de porc. Am ajuns ca 80%, chiar 90% din necesarul de carne de porc de pe piața românească să o importăm.

De ce? Pentru că ANSVSA nu a reușit nici în momentul de față să rezolve problema pestei porcine, care a decimat practic fermele românești. 

Suntem în situația în care carnea de porc, din păcate o importăm, și din păcate am ajuns să o importăm la cel mai mare preț.

Pentru că pe lângă prețul de import se adaugă și adaosurile comerciale și toate cheltuielile logistice ale hypermarketurilor și am ajuns să avem cea mai scumpă carne de porc din Uniunea Europeană”, a declarat Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

”Laitmotivul crizei din agricultură”

De altfel, analistul susține că produsele românești nu mai sunt competitive cu cele din import, dar și că acesta este ”laitmotivul crizei din agricultură”, care a dus la protestul fermierilor, care sunt de opt zile în stradă.

”Este pur și simplu laitmotivul crizei din agricultură, pentru că nu numai la carnea de porc, ci și la alte produse alimentare, de la cartofi la mere, la roșii, la brânză.

Toate am ajuns, din păcate, să le aducem din ce în ce mai mult din import, pentru că produsele alimentare românești nu mai sunt competitive, din punct de vedere al prețului raportat la importuri.

Cum am ajuns aici? Costuri mai mari, de la energie la gaze, la carburanți, la tot ce înseamnă costuri logistice, care fac ca produsele românești să nu mai fie competitive”, a mai spus Adrian Negrescu.

Citește și: Ministrul Agriculturii şi retailerii, discuții despre măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel