Avocatul Poporului, Renate Weber, a făcut precizări după ce instituția pe care o conduce a atacat la CCR Legea carantinării.
Am contactat-o telefonic pe Renate Weber pentru a oferi o luare de poziție în urma noilor declarații făcute de premierul Ludovic Orban la adresa Avocatului Poporului ( VEZI ȘTIREA AICI).
Premierul Ludovic Orban a catalogat vineri sesizările trimise de Avocatul Poporului la CCR pe tema legilor din pandemie ca fiind un ”atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.
Renate Weber nu a dorit să comenteze aceste aspecte, ci doar ne-a detaliat pe ce considerente a atacat la CCR Legea carantinării.
'Nu doresc să comentez ce a spus premierul Ludovic Orban, ci vreau să vorbesc despre lucrurile pe care instituția Avocatului Poporului le face. În primul rând, discutăm despre o Lege care nu privește carantinarea, ci este o Lege care se referă, în general, la situații de epidemii, pandemii, situații excepționale. Noi am atacat această Lege pe două considerente.' a spus Weber.
'Pe de o parte, este vorba despre faptul că în Lege, practic, internarea pentru 48 de ore este obligatorie prin efectul legii, în condițiile în care decizia CCR a fost foarte clară. Internarea trebuie să fie ultima soluție la care să se recurgă după ce s-au încercat alte posibilități. Din momentul în care Legea este formulată în acest mod, practic, nu se respectă decizia CCR. Iată motivul pentru care am atacat-o! Dincolo de acest aspect, vom vedea ce va spune CCR!' a subliniat Weber.
'Pe de altă parte, am mai atacat-o pe un considerent și anume pentru felul în care este reglementată chestiunea detașării personalului medical. În realitate, noi nu suntem în fața unei detașări, ci, mai degrabă, unui transfer forțat. Detașarea este o instituție reglementată foarte bine de Codul muncii. Or ceea ce vedem în lege este, de fapt, o nouă instituție juridică. Nu numai că nu este reglementată bine, dar nu respectă niciuna dintre garanțiile pe care, în mod normal, le are angajatul. Evident că este vorba despre o situație excepțională și înțelegem acest lucru, dar nu poți să faci niște chestiuni cu încălcarea altor prevederi din Constituție.' a declarat Weber.
'De exemplu, când este vorba despre modificări în contractul de muncă etc., Constituția spune foarte clar că acestea se reglementează prin lege organică. Or... prin intermediul Legii de care am amintit, se dă posibilitatea ca oameni din administrație, fie că e vorba de ministru, DSU sau DSP, să dispună astfel de detașări. Așa ceva nu cred că este constituțional.' a adăugat Weber.
'Mai apare un aspect. Se spune că detașarea este pe 30 de zile, dar nu se prevede de câte ori se poate face într-un an calendaristic. Putem să ne trezim în situații în care unii din cei care lucrează, mai ales în domeniul sanitar, să fie puși să muncească dincolo de ceea ce este fizic și omenește posibil. Acestea sunt cele două considerente și vom vedea ce va decide CCR. Deocamdată Legea este în vigoare. De 3 săptămâni este aplicată. Am văzut că foarte multă lume a fost în continuare internată'.
'Insist asupra unui aspect! Avem decizia CCR, dar avem și decizii CEDO, care spun clar că o astfel de internare forțată este o lipsire de libertate. Dacă persoana nu vrea să fie internată, întrebarea este cine pune în practică această măsură? Legea nu spune nimic! Eu am văzut că deja Sindicatul polițiștilor a ieșit cu un comunicat prin care a subliniat că nu este normal să li se ceară polițiștilor acest lucru deoarece nu intră în atribuțiile lor. Aceste aspecte trebuie lămurite într-o lege. Repet! Vom vedea ce va decide CCR!' a concluzionat Avocatul Poporului, Renate Weber, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News