Am extras atât de multă apă încât am schimbat axa de rotaţie a Pământului, arată un studiu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se estimează că oamenii au scos peste 2000 de gigatone de apă din rezervele subterane ale planetei, ceea ce a afectat axa de rotație, potrivit unui studiu.

Se ştie că rezervele subterane furnizează apa potabilă pentru oameni și animale, dar asigură și apa necesară în agricultură atunci când ploile nu sunt de ajuns. Un nou studiu arată că forarea apei din pământ, timp de peste zece ani, a schimbat axa pe care se rotește planeta noastră, înclinând-o spre est cu 4,3 centimetri pe an, conform datelor CNN.

Ce înseamnă, mai exact, modificarea axei de rotaţie? Creșterea nivelului mării la nivel global, arată studiul publicat pe 15 iunie în jurnalul științific Geophysical Research Letters. „Polul de rotație al Pământului se schimbă mult. Studiul nostru arată că pe lângă cauzele legate de climă, restribuirea apei subterane are cel mai mare impact asupra devierii polului de rotație”, a spus Ki-Weon Seo, profesor la Departamentul de Ştiințe ale Pământului de la Universitatea Națională din Seul.

Cum ne afectează rotaţia Pământului în jurul axei sale

Ştim, probabil, de la lecţiile de georgrafie că Pământul se rotește pe o axă de la nord la sud cu o viteză de 1.609 kilometri pe oră. Trecerea de la un anotim la altul are legătură cu unghiul axei de rotație a Terrei, aşadar, o axă care se schimbă poate influenţa clima la nivel global, explică Surendra Adhikari, cercetător la NASA’s Jet Propulsion Laboratory.

Se estimează că rezervoarele de apă de sub suprafața Pământului, denumite acvifere, ar conţine de 1.000 de ori mai multă apă decât toate râurile și lacurile de suprafață.

Între 1993 și 2010, perioada monitorizată în studiu, omenirea a extras peste 2.150 de gigatone de apă subterană, cu precădere în America de Nord și în nord-vestul Indiei. Se consideră că dacă această cantitate ar fi ajuns în ocean, nivelul mării s-ar fi ridicat cu aproximativ 6 milimetri.

În 2016, o altă echipă de cercetători a descoperit că devierea axei de rotație a Pământului între anii 2003 și 2015 ar putea avea legătură cu modificarea masei ghețarilor, dar și direct cu rezervele de apă de pe Terra. Cercetătorii au mai descoperit că redistribuirea apei subterane a înclinat spre est axa de rotație a Pământului cu peste 78,7 centimetri în decursul a două decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel