Generalul Ioan Sîrbu, fost director al Spitalului Militar Central, a avut un mare plan: înființare unui nou spital.
Ioan Sîrbu făcuse demersuri succesive pentru obținerea aprobărilor necesare pentru o construcție nouă. În anul 2008 a finalizat demersurile și avizele necesare și a promovat un proiect de hotărâre în acest sens. În decembrie 2008, proiectul său a fost concretizat în Hotărârea de Guvern nr. 1594/2008 pentru o construcție nouă, dedicată spitalului militar, construcție care să răspundă pe deplin cerințelor europene și NATO. Prin această Hotărâre de Guvern s-a alocat un spațiu de 2,5 ha în inima Bucureștiului, respectiv Str. Plevnei, pe fostul amplasament al Clubului Steaua. Ce a urmat vedeți în rândurile de mai jos:
"În mandatul meu de comandant al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central am constatat că această dispunere multipavilionară a unei unități sanitare nu mai este adecvată vremurilor pe care le traversăm începând de la necesitatea că ești pus în situația să transporți un pacient în dificultate de la un pavilion la celălalt. De pildă, în curtea spitalului, urologia și ginecologia erau pe extremele arealului. Practic trebuiA să traversezi pe diagonală tot spitalul", a povestit Ioan Sîrbu la interviurile DC News Live.
Practic România avea unica instituție medicală din lume unde pacientul se plimba cu ambulanța în spital, nu până la spital: "În momentul când am preluat conducerea spitalului, am instituit o ambulanță, am degrevat-o și am echipat-o corespunzător, să asigurăm transportul intern al spitalului".
"Primul document pe care l-am conceput și semnat după ce am preluat conducerea spitalului a fost un raport, o notă de fundamentare. (...) Am fost puțin naiv din dorința de a avea un spital nou adaptat vremurilor pe care le traversăm. Am încercat să fac un soi de modernizare. Am corectat mai multe neajunsuri, dar rămăsese tot o clădire indacvată. Atunci m-am gândit că este vremea să mă implic cu toată responsabilitatea în a construi un spital nou și am promovat o notă de fundamentare. În 2009, după ce spitalul a fost ridicat la rangul de spital universitar, se întâmpla să avem și o hotărâre de guvern care a fost publicată în Monitorul Oficial. Identificasem un teren pe Calea Plevnei unde fusese amplasat fostul club Steaua, un teren foarte central și care devenise foarte atractiv. Nu îmi dădusem seama în ce am intrat pentru că le stricam interesele unora. Văzând că primesc tot felul de piedici de la o ședință de guvern la alta, cineva mi-a deschis mintea. Mi-a zis că e vorba de teren. Unitățile militare au și indicativ de cazarmă. Chiar dacă era un club de fotbal avea indicativ de cazarmă - numărul 867. Noi gândisem un spital de rol patru, rol înalt", a spus generalul.
Totul părea să meargă bine până a intervenit fostul ministru al Apărării Naționale, Gabriel Oprea.
"În momentul când a venit Gabriel Oprea, eu aveam hotărârea de guvern publicată, certificatul de urbanism și documentele promovate de Autorizația de Construcție. I-am spus că avem un loc de aur pe care trebuie să îl promovăm. Nu era atent la discuție. La scurt timp îmi cere să retrag hotărârea și îmi promite că va da tot bugetul alocat pentru spitalul nou să îl ducem și să construim pe vechiul amplasament ceea ce noi ne doream în spitalul nou.
Primul lucru pe care l-a făcut când a venit în Ministerul Apărării Naționale a fost să înceapă să împartă pământuri pe la consilii populare, județene și așa mai departe. Dar, armata nu a primit nicio casă din terenurile pe care le-a cedat, în felul ăsta era indusă în eroare armata. I-am spus că lucrul acesta nu se va întâmpla în veci", a mai spus Ioan Sîrbu la interviurile DC News Live.
Răspunsul integral îl găsiți la minutul 20:
Vedeți AICI cum ar fi arătat noul spital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu