Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Petru Lucaci, a vorbit EXCLUSIV pentru DC NEWS despre expoziția „Dincolo de canon. Noua sculptură azi” de la Primăria Sectorului 1.
Publicitate
„Ideea expoziției s-a născut din nevoia de a extinde spațiul expozițional și în alte locații decât cele consacrate, galeriile de artă. Este, totuși, un spațiu public și cred că este bine pentru o organizație cum este Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), organizație cu peste 6.000 de membri, să-și extindă oferta culturală și în alte spații neconvenționale.
Un spațiu public cum este Primăria Sectorului 1, un sector în care și noi avem sediu, ne permite o colaborare pe mai multe planuri, și administrativ, și cultural. Din punctul acesta de vedere, este un loc minunat pentru a folosi alte spații pentru o ofertă culturală contemporană”, a transmis președintele UAP, Petru Lucaci.
Ținând cont de reacțiile din sfera publică legată de operele expuse, am ținut să aflăm ce ar trebui să știe despre expoziție cei care nu o înțeleg neapărat. „Cultura este grea, trebuie să ai informație despre ceea ce se întâmplă în sfera culturii, în toate genurile de exprimare. Și-n muzică trebuie să fii informat, altfel nu poți înțelege; și pentru film trebuie să ai suficiente informații”, a continuat Lucaci.
„Arta vizuală presupune un anumit tip de instrucție culturală care îți permite să te raportezi obiectiv, să înțelegi preocupările și limbajul din domeniul respectiv, dar și mesajul cultural. Fiecare artist are un program care, în spate, are un «statement», un mesaj, vrea să spună ceva. Toate lucrările care sunt expuse acolo sunt explicitate cu astfel de statement-uri care să fie un ghid de citire a mesajului.
Sigur că trebuie să ai ceva cunoștințe în domeniu ca să te poți raporta la arta contemporană. Dacă nu știi decât despre Renaștere sau Antichitate, sigur că este un moment mai complicat. Dar, exact acesta este sensul invadării și altor spații publice cu artă contemporană care să acopere exact dimensiunea educațională, dimensiunea formativă și sigur și cea patrimonială”, a adăugat președintele UAP.
Publicul trebuie să se obișnuiască și cu arta contemporană, a mai spus el. „Este mai puțin confortabilă, mult mai provocatoare, pune probleme, nu este doar artă frumoasă pe care poți să o contempli și pe care poți să o consumi cu mare plăcere. Poate că sunt artiști care vor să incite, să irite, să creeze neliniște, să creeze stări. Arta contemporană poate să creeze stări nu dintre cele mai confortabile. Dar, nu trebuie să o privim doar ca pe un act de divertisment. Nu e doar atât”.
„Noi suntem o organizație profesională care nu face politică. S-au făcut expoziții în holul acestei primării și în mandatul primarului de dinainte, și în alte mandate. Spațiile publice trebuie deschise pentru cultură, iar noi nu se asociem politic cu nimeni.
Salutăm dacă sunt partide politice sau instituții care vor să promoveze cultura, nu ne interesează din ce motive. Tot ce e în expoziție nu are conotații nici politice, nici nu se dorește așa ceva. Se dorește omagierea lui Brâncuși. Este ziua lui Brâncuși, Brâncuși care a revoluționat arta lumii și care, la rândul său, a fost contestat”, a conchis președintele Uniunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu