Am trecut în anul 1403! Cine sărbătorește Nowruz, Anul Nou Persan

foto: Freepik
foto: Freepik

Știai că pe 20 martie nu sărbătorim doar echinocțiul de primăvară?

Milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Nowruz, Anul Nou Persan, informează Agerpres.

Sărbătoarea Nowruz, cunoscută și sub numele de Anul Nou Persan, marchează începutul anului nou în calendarul iranian și afgan. Celebrată anual pe 20 sau 21 martie, în timpul echinocțiului de primăvară când ziua și noaptea au o durată egală, acest eveniment împlinește acum 1403 de ani conform calendarului autorităților din Iran și Afganistan.

Nowruz este o sărbătoare importantă în Asia Centrală, de Vest și de Sud, fiind sărbătorită cu fast în Iran, Afganistan și în regiunile kurde, dar și de milioane de persoane din întreaga lume.

De ce s-au rărit ceremoniile publice

Cu toate acestea, în acest an, festivitățile Nowruz sunt umbrite de o serie de probleme. În Iran, o criză economică severă a adus un ton mai puțin festiv sărbătorii, iar în Afganistan, de la preluarea puterii de către talibani în august 2021, nu au mai avut loc ceremonii publice. Economia Iranului se confruntă cu presiuni din cauza sancțiunilor internaționale dure, impuse în principal din cauza programului său nuclear controversat și a încălcărilor drepturilor omului.

Tradițional, de Nowruz, oamenii își decorează mesele cu șapte feluri de mâncare sau obiecte simbolice, fiecare începând cu litera "S" în farsi. Aceste mese includ de obicei monede, mere, usturoi și iarbă, simbolizând bunăstarea, sănătatea și prosperitatea pentru noul an.

Tot de Anul Nou Persan se fac schimburi de cadouri și se citește cu voce tare din lucrări clasice ale literaturii universale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel