AMA a confirmat interdicția impusă laboratorului de la Moscova de a efectua analize sanguine.
Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a confirmat sâmbătă sancţiunea impusă laboratorului de la Moscova, începând din ianuarie 2020, constând în retragerea autorizaţiei acestuia de a analiza "eşantioane sanguine în cadrul programului Paşaportului biologic al sportivului", informează Agerpres, citând AFP.
"Comitetul Executiv al AMA a aprobat vineri, printr-un vot prin corespondenţă, recomandarea unui comitet disciplinar de a revoca aprobarea Laboratorului naţional de la Moscova de a i se permite să efectueze exclusiv analize de sânge în cadrul Paşaportului biologic al sportivului", a precizat agenţia cu sediul la Montreal.
Laboratorul de la Moscova fusese deja suspendat provizoriu din ianuarie 2020, "pentru nerespectarea Standardului internaţional pentru laboratoare şi a codului etic asociat".
În consecinţă, "laboratorul rămâne aşadar supus interdicţiei de a desfăşura orice activitate legat de analizarea probelor de sânge în cadrul Paşaportului biologic al sportivului şi de a efectua orice formă de analiză antidoping pentru organizaţiile semnatare ale Codului Mondial antidoping", a subliniat AMA în comunicatul său.
Laboratorul din capitala Rusiei poate face apel împotriva acestei decizii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), în termen de 21 de zile de la notificarea sa.
Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a analizat dacă există vreo încălcare a regulamentelor în ceea ce priveşte culoarea maşinii echipei Haas pentru ultimul sezon de Formula 1, aceasta având culorile drapelului Rusiei, roşu, alb şi albastru, în luna martie.
Monopostul echipei Haas, purtând culorile sponsorului principal, compania rusească Uralkali (care se ocupă cu producerea substanţelor de fertilizare a solului), a ridicat întrebări cu privire la respectarea unei hotărâri pronunţate de Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), care a decis, în decembrie 2020, ca sportivii ruşi să nu poată concura sub drapel naţional la marile evenimente sportive timp de patru ani.
Decizia a fost luată în contextul scandalului privind dopajul instituţionalizat din sportul din această ţară. WADA a făcut cercetări în această chestiune alături de alte autorităţi cu competenţe în acest caz, a indicat instanţa mondială antidoping. Vezi AICI mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News