Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie a vorbit despre amânarea ratelor la bănci, după declarația ministrului de Finanțe, Adrian Câciu.
”Eu mi-aș dori tare mult ca măcar noi, ăștia adulți, să înțelegem cum funcționează Moș Crăciun. Sincer, de fiecare dată când aud că statul vine cu un pachet prin care vrea să mă ajute, încep să mă caut de portofel. La început discutăm despre cum ne ajută Guvernul, iar un sfert de oră mai târziu, vorbim despre cum cresc taxele și impozitele. Nu doar că-mi ia mie din buzunar, dar ia din buzunarul copiilor noștri, pentru că plătim niște dobânzi uriașe. Mă uit la fetele mele și nu știu ce o să se întâmple, pentru că am senzația că eu le mănânc mâncarea și le mănânc viitorul.” spune Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară.
Economistul spune că ”această situație cu amânarea ratelor este un cadou otrăvit, după părerea mea, pentru că oamenii trebuie să înțeleagă, în primul rând, cât de mult se pot îndatora, regula fiind foarte simplă: valoarea locuinței pe care ți-o permiți este venitul pe patru ani. Că este o garsonieră la marginea orașului sau că este un penthouse în centrul orașului, se leagă de venit. Câștigi mulți bani, ai un confort. Câștigi puțin, te restrângi. De-a lungul creditului de 30 de ani se pot întâmpla pandemie, război, șomaj, divorț, boală, ș.a.m.d. Trebuie să înțelegem că viața este complexă. Când te duci până-n buză și-ți mai crește puțin ROBOR-ul, evident că te-ai prăbușit, n-ai ce să faci.”
”Măsura cu amânarea ratelor îți raportează dobânda care, de fapt, îți crește costul. Adică te las puțin acum și apoi te strâng de gât și mai tare. Mai mult, afectează și băncile, și economia, nici nu ajută inflația, pentru că lasă oamenilor mai mulți bani tot pentru consum, ceea ce va crește și importurile, și inflația. Deci trebuie să înțelegem ce se întâmplă și că toate sunt legate” a punctat Adrian Asoltanie, în emisiunea realizată de Mihaela Bîrzilă la Antena 3.
Reacția lui Adrian Asoltanie vine după ce ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că amânarea ratelor nu este o măsură pentru toată lumea, existând anumite condiții fixe, printre care nevoia de a dovedi că cheltuielile personale au crescut cu 25%.
”La discuția inițială, am spus că măsura privind moratoriul ratelor bancare a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție s-a decis să aplicăm această măsură privind moratoriul. Nu este o măsură pentru toată lumea, ci doar pentru cei cu dificultăți la plata ratelor. La finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența. Nu este o scutire, ci o amânare la plată. Criteriul pentru a se califica este creșterea cheltuielilor pe familie sau a cheltuielilor pe companie cu 25%. Procedura va fi destul de simplă, dar acest lucru s-a agreat cu sistemul bancar. BNR va aviza acest proiect și va emite o metodologie”, a spus miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News