Potrivit diplomaților ruși, Washingtonul încearcă să ascundă faptul că dezechilibrul actual de pe piața mondială a petrolului rezultă din propriile sale acțiuni.
Publicitate
Plafonul de preț pentru petrolul rusesc, introdus de Statele Unite și partenerii săi, înseamnă, în practică, că principiile de bază ale pieței libere sunt remodelate, a spus ambasada Rusiei în Statele Unite într-un comunicat citat de TASS.
”Am luat în seamă afirmațiile arogante ale administrației americane cu privire la acordul cu partenerii săi cu privire la faimosul ”plafon de preț” al petrolului rusesc”, a spus ambasada.
”Strategii de la Washington, ascunși în spatele nobilelor lozinci de asigurare a securității energetice pentru țările în curs de dezvoltare, mențin un zid al tăcerii asupra faptului că dezechilibrele actuale de pe piețele energetice provin din acțiunile lor prost concepute. În primul rând, introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei și interzicerea importurilor de energie din țara noastră”.
”Cu o tenacitate demnă de o mai bună aplicare, Occidentul colectiv încearcă să rezolve problemele pe care el însuși le-a creat impetuos”, continuă documentul emis de ambasada Rusiei din SUA. ”De fapt, asistăm la o remodelare a principiilor de bază ale piețelor libere”.
Potrivit diplomaților ruși, ”acești pași vor duce inevitabil la creșterea incertitudinii și la impunerea unor costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime. Mai mult, de acum înainte nicio țară nu este imună la introducerea a tot felul de „plafoane” la exporturile sale, lansate din motive politice”, au adăugat aceștia.
”Indiferent de flirturile actuale cu instrumentul periculos și ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”, se încheie declarația.
Membrii Grupului celor Șapte (G7) și Australia au emis sâmbătă o declarație comună prin care anu anunțat că au convenit să stabilească plafonul prețului petrolului rusesc la nivelul de 60 de dolari pe baril.
Decizia urmează să intre în vigoare ”la 5 decembrie 2022 sau foarte curând după aceea”. O decizie similară cu privire la produsele petroliere rusești urmează să intre în vigoare pe 5 februarie 2023. Prețurile maxime vor fi anunțate separat ulterior.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 12 octombrie că Moscova nu va plăti pentru prosperitatea altcuiva și nu va exporta resursele sale energetice către cei care le impun limite de preț.
Citește și:
Uniunea Europeană îşi pune în pericol propria securitate energetică prin stabilirea unui plafon pentru preţul petrolului rusesc, a declarat vineri preşedintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare a Rusiei, agenţiei de presă Tass. Leonid Sluţki a mai spus că măsura încalcă legile pieţei, conform Rador.
Statele membre UE, acord pe plafonarea preţului petrolului livrat de Rusia. Cât va costa barilul
Preţul petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe a fost stabilit la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol, relatează AFP.
Această înţelegere fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul, scrie Agerpres.
Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni. Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu