Ambasada SUA din Ucraina speră să revină la Kiev până la sfârșitul lui mai

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Statele Unite ale Americii speră să se întoarcă la Kiev cu ambasada până la sfârșitul lunii mai.

Ambasada SUA speră să se întoarcă la Kiev până la sfârşitul lui mai dacă situaţia o va permite, a anunţat luni însărcinatul cu afaceri american la Kiev, relatează Reuters.

Diplomaţii americani au plecat din ambasada de la Kiev cu aproape două săptămâni înainte de declanşarea invaziei ruse din Ucraina pe 24 februarie, mutând unele servicii în oraşul Lvov din vestul ţării pentru ca în cele din urmă să transfere întreg personalul în Polonia vecină.

"Îi ascultăm pe profesioniştii în domeniul securităţii şi când ne vor spune că putem să ne întoarcem o vom face", a spus Kristina Kvien în cadrul unui briefing de presă.

Unele state occidentale şi-au mutat deja ambasadele înapoi la Kiev în contextul în care principalul front din Ucraina s-a mutat din apropierea capitalei în estul şi sudul ţării, scrie Agerpres.

Viktor Orbán a fost inclus pe lista „dușmanilor Ucrainei”

Premierul ungar Viktor Orbán a fost adăugat pe o listă de inamici ai Ucrainei întocmită de site-ul de extremă dreapta Mirotvorec.

Site-ul a publicat deja numele a zeci de mii de persoane cu informații personale, cum ar fi data nașterii, numărul pașaportului și adresa de domiciliu. Potrivit experților, operatorii site-ului web nu ar fi putut accesa astfel de date fără asistența serviciului de securitate internă ucraineană.

Site-ul web Mirotvorec a fost creat în 2014, în urma anexării Crimeei de către Rusia și a ocupării de facto a Donbass-ului.

Lista este descrisă de mulți drept o listă de ucidere, mai ales după asasinarea în 2015 a scriitorului și jurnalistul Oles Buzina sau a politicianului rus de opoziție Oleg Kalașnikov, ambii identificați ca „dușmani ai Ucrainei” de site-ul web.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Orbán a ales o abordare anti-război, refuzând să trimită arme în Ucraina sau să permită tranzitul armelor prin țara sa. El s-a opus, de asemenea, sancțiunilor energetice împotriva Rusiei, argumentând că ar fi atât catastrofală pentru economia țării sale, cât și pentru economia Europei, o poziție susținută de un număr de experți economici.

Ucraina a atacat în mod activ aceste poziții, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenski l-a atacat verbal pe Orbán în perioada premergătoare alegerilor din Ungaria, în efortul de a duce la pierderea alegerilor de către acesta. Guvernul ucrainean a avut și o retorică din ce în ce mai caustică împotriva Ungariei, acuzând țara că dorește să anexeze partea de vest a Ucrainei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel