Ambasada SUA, reacție după ce Victor Ponta a fost trimis în judecată. Chirieac: Un sprijin direct dat DNA

Ambasada SUA la Bucuresti a transmis o pozitie pe tema statului de drept,  dupa ce CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru a face cercetari in privinta declaratiilor lui Victor Ponta despre procurorul de caz din dosarul Turceni-Rovinari.

"Ambasada SUA recunoaşte rolul important pe care il indeplinesc institutiile independente ale statului de drept intr-o democratie sanatoasa. Respectarea si protejarea acestei independente e responsabilitatea tuturor actorilor si institutiilor statului. Asa cum am precizat in trecut:

Institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata desfasura activitatea complet independent. Atat principiul unui proces echitabil, cat si legislaţia romaneasca trebuie respectate intru totul", transmite misiunea diplomatica americana in Romania.

Citește și: Victor Ponta, judecat în regim de urgență la Înalta Curte

Prin votul unanim exprimat, 90 de procurori prezenti la Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat vineri Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile facute joi pe Facebook de Victor Ponta sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, informeaza un comunicat DNA.

CSM a luat act de solicitarea procurorilor DNA si a sesizat Inspectia Judiciara.

"Aceasta a fost reacția de așteptat din partea Ambasadei, după protestul care nu a mai existat în istorie, protest prin care 90 de procurori DNA au cerut Inspecției Judiciare a  CSM să le apere reputația. L-au reclamat pe domnul Ponta. Când 90 de procurori fac acest lucru într-o țară unde cu greu găsești trei inși să pună bani pentru un cadou  cu ocazia zilei de naștere a unui coleg, sigur că lasă o urmă adâncă", a afirmat Bogdan Chirieac pentru Antena 3 comentând mesajul Ambasadei SUA la București.

Chirieac este de părere că "postarea Ambasadei reprezintă un sprijin direct pentru procurorii DNA și împotriva postării pe Facebook făcută de domnul Ponta. Până la urmă era o opinie politică exprimată de domnul Ponta  pe Facebook. Nu era neapărat un atac la adresa Justiției”.

Citește și: Victor Ponta, victimă colaterală în dosarul Șova. Adevărul despre termenul de luni, 21 septembrie

Întrebat dacă ar fi o legătură între acest mesaj transmis de ambasadă și data începerii procesului lui Victor Ponta, Chirieac spune că "dacă voiau ca mesajul Ambasadei să aibă o legătură cu data procesului, atunci acesta ar fi fost dat direct în ziua procesului. Probabil de aceea a fost dat acest mesaj duminică, pentru a nu se spune că se influențează Justiția”.

Referitor la o eventuală utilitate a acestui mesaj, Bogdan Chirieac a declarat că "procurorii DNA află prin această cale oficial, dar și opinia publică, și clasa politică că Ambasada SUA îi sprijină și se află lângă ei. Aici este rostul acestei postări. Deși postarea este făcută în termeni diplomatici, atent aleși, rezultatul, ceea ce se înțelege, ține de sprijin fără echivoc pentru procurorii DNA din partea Ambasadei SUA", a mai declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel