Este prima dată când țara noastră prezidează un organ de conducere al UNESCO.
Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, a fost aleasă în unanimitate, de către reprezentanții celor 194 de state membre, în funcția de Președintă a celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite. Recomandarea de alegere în această funcție fusese adoptată anterior, prin aclamație, în cadrul Consiliului Executiv al UNESCO, la sesiunea sa din octombrie 2023.
În discursul de investitură, Ambasadorul Simona Mirela Miculescu a emis un apel puternic către unitate, dialog și solidaritate la nivel internațional, cu scopul de a găsi soluții durabile pentru provocările majore și complexe cu care se confruntă comunitatea internațională. Acest lucru se întâmplă în contextul global actual, marcat de creșterea numărului de conflicte, schimbările climatice și riscurile asociate transformării digitale.
”Vin în fața dumneavoastră cu o viziune. O viziune pentru acțiune. Un îndemn să respectăm fundamentul Constituției UNESCO conform căruia pacea trebuie să se întemeieze, dacă nu va eșua, pe solidaritatea intelectuală și morală a omenirii.
Să depășim granițele. Să sfidăm diviziunile. Ne aflăm în pragul unor mutații profunde. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi - atât a statelor membre, cât și a Secretariatului - de a le ghida în direcția cea mai bună.” – a subliniat amb. Miculescu. Este prima dată când țara noastră prezidează un organ de conducere al UNESCO, în cei 67 de ani de apartenență. În cei 78 de ani de existență a organizației, amb. Miculescu - prima femeie ambasador al României la UNESCO - este a cincea femeie care prezidează Conferința Generală și a patra din Grupul Est-European, din care face parte România. ”Permiteți-mi să-mi exprim recunoștința sincera față de autoritățile române care mi-au susținut și promovat candidatura încă din prima zi.
Le mulțumesc, de asemenea, membrilor grupului nostru electoral est-european și tuturor statelor membre pentru încrederea unanimă pe care mi-au acordat-o...Această alegere reprezintă o modalitate încurajatoare de a promova egalitatea de șanse și emanciparea femeilor - una dintre prioritățile globale ale UNESCO -, precum și o recunoaștere a valorii leadership-ului feminin, a cărui esență constă în principiul conform căruia, pentru a conduce, trebuie mai întâi să asculți cu un suflet înțelegător și apoi să acționezi cu determinare.” – a declarat amb. Miculescu.
Amb. Miculescu va ocupa această funcție prestigioasă timp de doi ani, în paralel cu funcția de Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO.
Cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO se va derula în perioada 7-22 noiembrie la sediul central al organizației din Paris. La această sesiune, statele membre vor lua decizii majore, inclusiv cu privire la Programul și Bugetul UNESCO pentru 2024-2025, și asupra implementării rezoluțiilor precedente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci