Ambasadorul Adrian Zuckerman oferă o „cale de urmat pentru a salva România” și a evita ca țara să devină un „stat eșuat”

Adrian Zuckerman, ultimul mesaj în calitate de ambasador al SUA
Adrian Zuckerman, ultimul mesaj în calitate de ambasador al SUA

Într-un articol intitulat „O cale de urmat pentru a salva România”, fostul ambasador american în România, Adrian Zuckerman precizează că a venit momentul să facem România viabilă din punct de vedere economic.

Adrian Zuckerman, într-un articol semnat pentru publicația Newsweek, e de părere că liderii politici români au nevoie de „viziune și coloană vertebrală” pentru a pune ân aplicare reformele economice astfel încât România să nu devină un stat eșuat.

„Ar trebui să fie foarte clar pentru orice observator obiectiv că o țară în care doar 25% din populație lucrează în sectorul privat și sprijină restul țării nu poate avea succes. Greutatea de pe spatele sectorului privat devine din ce în ce mai mare și îl va strivi. Sistemul actual este putred. Istoria ne-a arătat că sistemele economice comuniste, socialiste și altele similare, controlate de guvern, pur și simplu nu funcționează”, arată Zuckerman.

Diplomatul american e de părere că situația cu actualul deficit bugetar e cea mai clară dovadă că „sistemul e putred”.

„România abundă în resurse minerale și naturale. Dar multe dintre mine au fost închise. România are unele dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Marea Neagră și totuși doar cel mai mic dintre ele a început să producă, în urmă cu un an, la paisprezece ani de la descoperirea lor. Multe dintre pădurile României sunt exploatate ilegal de către infractori fără licență”, amintește Zuckerman.

„Ajunge! Poporul român merită mai mult după atâția ani de suferință. Nu există niciun motiv pentru care nivelul de trai al românilor să nu fie unul dintre cele mai ridicate din Europa.

Ar fi o greșeală să punem piedici sectorului privat. Trebuie să se înțeleagă în sfârșit că guvernul, la toate nivelurile, lucrează pentru oameni și este responsabil în fața oamenilor, nu invers. Serviciul public nu ar trebui să fie o cale de îmbogățire - oamenii ar trebui să părăsească guvernul cu satisfacția că i-au servit pe români, nu cu conturi bancare umflate.

Nu trebuie să fie așa.

Prim-ministrul Ciolacu a recunoscut corupția guvernamentală în recentul scandal de la azilul de bătrâni din Voluntari și a luat măsuri pozitive pentru a o corecta. Cu toate acestea, corupția guvernamentală instituțională care afectează economia românească trebuie, de asemenea, să fie abordată imediat”, mai scrie fostul ambasador american, potrivit sursei citate.

„Nimeni nu poate contesta în mod rezonabil cât de bine a funcționat sectorul privat românesc. Acesta a funcționat bine și menține România pe linia de plutire. Sectorul IT românesc este lider în Europa și în lume. Diferitele întreprinderi private, inclusiv sectorul imobiliar, au un succes imens, iar veniturile lor fiscale susțin întreaga țară.

Ar fi o greșeală enormă să punem piedici sectorului privat. De ce să nu facem mai multe astfel de lucruri care funcționează și să renunțăm la cele care s-a dovedit că nu dau rezultate?”, mai arată Zuckerman care e de părere că impozitele mai mari vor ține departe investitorii străini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel