Ambasadorul Igor Prokopciuk, primit la MApN. Dîncu a condamnat aşa-zisele referendumuri

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, l-a primit pe ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopciuk.

Ministrul Apărării Naţionale l-a primit, miercuri, pe ambasadorul Ucrainei în România, Igor Prokopciuk, context în care a transmis poziţia României privind caracterul inacceptabil al deciziei Rusiei de a susţine organizarea de referendumuri în regiunile ocupate, transmite MApN.

Ministrul Vasile Dîncu a evidenţiat, la întâlnirea de la sediul MApN, susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean. Agenda discuţiilor a vizat aspecte de actualitate şi evaluări privind războiul din Ucraina, precum şi stadiul sprijinului acordat ţării vecine în format multidimensional, incluzând ajutor umanitar, politic, diplomatic şi economic. Ministrul a reasigurat privind implicarea deplină a României în sprijinirea Ucrainei. El a amintit sprijinul oferit celor peste 2,3 milioane de refugiaţi care au intrat pe teritoriul statului român de la declanşarea războiului, funcţionarea hub-ului umanitar de la Suceava încă din luna martie a acestui an, cât şi suportul acordat în criza exportului de cereale.  

Citește și...

Cauzele care au dus la referendumurile din Ucraina. Hartmann: Putin a profitat de acest proces istoric neclarificat! Lugansk a fost secesionist încă din 1991

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat care au fost problemele din teren, în special din regiunea Lugansk, care au cauzat ocuparea de către Federația Rusă și referendumurile care s-au desfășurat în sudul Ucrainei:

„Există o istorie foarte vagă și foarte neînțeleasă încă din 2014. Acele regiuni au început frământările naționalist-secesioniste încă din 2014, când ele nu au recunoscut Maidanul. Problema fundamentală este că din 2014 până în 2022 s-a lucrat în favoarea Rusiei. Nimeni nu a clarificat ce vor cei 10 milioane de ruși din Ucraina. Că ne place, că nu ne place, sunt 10 milioane de rusofoni cărora încetul cu încetul li s-au luat din drepturi, la fel cum li s-au luat și românilor, ungurilor și polonezilor din Ucraina.

Drama este că acești ani au acumulat o tensiune ideologică și propagandistică atât de încâlcită încât nimeni nu mai știe care este adevărul. În baza acestui non-adevăr istoric, Vladimir Putin face această așa-zisă operațiune militară care, de fapt, este o invazie a unei țări suverane.

Luganskul era secesionist încă de când s-a format Ucraina, din 1991. Nu e o noutate, noi am tot acoperit aceste mici regiuni, dar Luganskul reprezintă 23.000 de kilometri pătrați. Sunt 4 milioane de rusofoni acolo, iar lor nimeni nu le-a spus nimic decât că trebuie să învețe ucraineana dintr-o dată, trebuie să nu mai existe Rusia... Cum să-i spui așa ceva? Sunt lucruri care s-au adunat într-un proces istoric neclarificat, iar în baza acestei neclarificări, Putin a început mitologia cu mama Rusie care își adună...”, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann.

Continuarea declarațiilor, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel