Ambasadorul maghiar: Ungaria are dreptul să se amestece în problemele maghiarilor din România

ambas
ambas

Într-un amplu interviu acordat În opinia sa, şi România ar avea dreptul de a se amesteca în Ungaria când ar fi vorba de minoritatea românească de acolo, la fel cum Ungaria are dreptul în ceea ce-i priveşte pe etnicii maghiari care trăiesc pe teritoriul românesc, considerând că "nu există un zid chinezesc pe această problemă".

Până unde credeți că poate să meargă un stat, fie Ungaria, fie România, să ia atitudine referitor la o minoritate din alt stat? Unde e limita?

Și din punct de vedere juridic, și politic, și practic, țara-mama are dreptul să se amestece în lucrurile interne ale altei țări când e vorba de minoritatea natională. Minoritățile etnice și naționale au drepturi speciale să păstreze contacte speciale și strânse cu țara mama. Asta e valabil și în cazul României, în legătură cu Ucraina, cu Moldova și cu Ungaria.

Puteți să explicați ce înseamnă să se amestece în chestiunile interne?

Din nou, suntem în lumea reală. Nu există un zid chinezesc între treburile interne și acest drept de a se amesteca în legătura cu minoritățile naționale. Nu există un zid chinezesc. Totodată, trebuie să deținem o linie nouă. Aceste lucruri se schimbă, totodată. Despre aceste lucruri am un dialog absolut amical și constructiv cu partea românească.

De ce vicepremierul maghiar Semjen a spus că reorganizarea teritorială a României în 8 județe poate fi o chestiune de viață și de moarte pentru maghiari?

Pentru că avem teama și trebuie să o spunem că avem teama mare că în urma reorganizării vom pierde majoritatea unde o avem. Bineînteles, vrem să păstrăm majoritatea unde mai avem și vrem să păstrăm proporțiile maghiarilor în unitatea administrativă oriunde este posibil - și în Timiș, și în Bihor, și în Satu Mare. Acolo unde e o minoritate relaiv mare - 30-35%.

În Mureș suntem echilibrați. Mai avem 2 județe unde avem majoritate. Trebuie să păstrăm proporțiile pentru ca asta e viața - în politică, în administrație și în public acest lucru contează.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a mai spus că Ungaria este cel mai bun vecin pe care îl are România.

"Vecinul cel mai bun al României este Ungaria. Ştiu că acest lucru o să sune ciudat, dar noi suntem cel mai bun vecin al dumneavoastră. Mai bun decât Ucraina, mai bun decât Serbia, mai bun decât Bulgaria şi mai bun decât Marea Neagră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel