Opt companii olandeze au lansat, joi, parteneriatul olandez-român "Urban Landscapes Romania: Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities", cu scopul creşterii zonelor verzi din oraşele româneşti.
Cele opt companii olandeze au pus bazele unui consorţiu care, bazat pe parteneriate public-private, să implice companii şi instituţii româneşti în campanii de amenajare şi de extindere a spaţiilor verzi din oraşele României, o mai bună gestionare a resurselor de apă, un mediu ambiental mai curat, o mai bună calitate a aerului şi asigurarea unei biodiversităţi în mediul urban.
Companiile olandeze care fac parte din proiect - Agriprogress, Anthos, Van den Berk Nurseries, Ebben Nurseries, Nophadrain, Molter BV, JUB Holland şi Seuren Roses - sunt specializate în furnizarea întregii game de plante ornamentale, precum şi în know-how pentru proiectarea, amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, pe orizontală şi pe verticală, inclusiv prin conceperea de acoperişuri şi faţade verzi".
Ambasadorul Olandei în România, Stella Ronner Grubacic, a apreciat că "oraşele verzi" cresc calitatea vieţii, în special pentru copii.
"Mă uit la unii dintre partenerii olandezi prezenţi aici, pe care i-am întâlnit în acest context, şi vreau să subliniez că tema 'oraşelor verzi' este o temă importantă nu numai pentru că este o temă frumoasă, iar partenerii români şi olandezi pot face lucruri minunate lucrând împreună pentru 'oraşe verzi', dar totodată pentru că este o temă deosebit de importantă, pentru că vrem ca oraşele noastre să fie un mediu de viaţă pentru oameni, pentru copiii noştri. Am mai spus-o în diverse ocazii, cifrele arată că, dacă adaugi mai multe zone verzi în oraş, copiii ies mai mult afară să se joace, oamenii pot să se bucure mai mult de timpul liber, deci ideea de 'oraş verde' include toate elementele necesare, dar nu o să folosesc acest cuvânt - profitabil - pentru că mai avem multe de făcut", a afirmat ambasadorul Olandei, la eveniment.
Iniţiativa a fost lansată în sediul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti, astfel că Stella Ronner Grubacic a amintit că România şi Olanda au realizat în trecut numeroase parteneriate pe teme asemănătoare, de agricultură şi horticultură.
"Continuăm astăzi ceea ce în ultimii patru ani a devenit o tradiţie. Am făcut deja multe lucruri împreună şi continuăm şi astăzi. Sunt mândră, ca ambasador al Olandei în România, că am făcut deja împreună atât de multe parteneriate în trecut şi continuăm astăzi tradiţia de a fi realizat parteneriate pe tema horticulturii, produselor lactate, a fructelor, deci am stabilit deja o cooperare reală între doi parteneri UE. Acestea fiind spuse, a fi ambasador are un element foarte atractiv, în sensul că pot şi sunt invitată să vorbesc despre multe subiecte. Astfel că uneori tratez nişte subiecte care îmi sunt foarte aproape de suflet, iar 'oraşele verzi' este unul dintre aceste subiecte", a declarat ea.
Ambasadorul a arătat că o parte dintre propunerile companiilor olandeze ajută la economisirea energiei electrice.
"De asemenea, vreau să menţionez că sunt foarte mândră de ideea de a transmite mai departe cunoştinţele noastre în domeniu. Asta încercăm să facem în acest parteneriat-româno olandez: să transmitem mai departe informaţiile pe care le-am dobândit, să transmitem experienţele noastre mai departe şi aştept cu nerăbdare să continuăm munca în acest domeniu şi aştept să mă uit şi la materialele partenerilor noştri prin care să vedem cum putem să facem pereţii clădirilor mai verzi, pentru a folosi mai puţină energie pe timpul verii pentru a le răcori sau să acoperim acoperişurile cu grădini verzi. Aş putea să continui cu exemplele, dar mă opresc, pentru a semna protocolul nostru", a încheiat Grubacic.
După semnarea protocolului de partea olandeză, reprezentată de ambasador, şi partea română, reprezentată de rectorul USAMV, Sorin Cîmpeanu, delegaţia a participat la plantarea simbolică a mai mulţi trandafiri în grădina botanică a Universităţii de Agronomie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News