După ce s-a dovedit că a colaborat cu Securitatea, ambasadorul român la Sofia, Anton Pădurețu, este acuzat de publicația foto: agerpres[/caption] Nume de cod "Tony" Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut verificări în cazul lui Anton Păcurețu, în perioada când acesta ocupa funcția de director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În arhivă s-au găsit rapoarte ale ofițerilor despre activitatea lui Păcurețu, însă nu s-au păstrat notele informative. Din dosarul său rezulta însă că acesta ar fi dat, în cinci note informative, informații despre colegii săi de facultate. În arhiva CNSAS nu mai există mapa anexă, ci doar volumele care cuprind caracterizările informatorilor. Actualul ambasador la Sofia era descris ca fiind un colaborator loial, cu numele de cod "Tony". Lovitură dată minorității române din Bulgaria
Ambasadorul României la Sofia este acuzat că nu apără drepturile celor 160.000 de români, care formează minoritatea autohtonă de la sud de Dunăre. Statul bulgar nu recunoaște minoritatea română, a doua ca număr din țară, după cea turcă. Asta în condițiile în care statul român le oferă celor circa 10.000 de bulgari din România toate drepturile: de la un loc în Parlament, până la școli în limba maternă, de la slujbă în biserică, până la bugete uriașe pentru păstrarea culturii și identității bulgare.
Chemat la ministerul de Externe bulgar, în prezența ministrului adjuct Ţancev, Anton Păcurețu a declarat că: "cetăţenii bulgari de conştiinţă românească reprezintă un pod între cele două ţări", adăugând că "ei nu au probleme în Bulgaria".
Acest lucru i-a enervat pe jurnaliștii de la Romanian Global News, care au lansat un apel către ministrul român de Externe, Titus Corlățean, și către Serviciul de Informații Externe. Ei cer declanșarea unei anchete pentru lămurirea intereselor pe care le servește Păcurețu în Bulgaria, și până la definitivarea anchetei, aducerea acestuia acasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu