Ambasadoarea României la Haga, Brânduşa Predescu, le transmite un mesaj românilor din Olanda, spunând că, în cursul zilei de duminică, „uman s-a făcut tot ce se putea” pentru ca aceştia să poată vota şi că a cerut autorităţilor din ţară o decizie privind ora închiderii secţiilor, potrivit unei postări pe pagina personală de Facebook.
„Dragi compatrioţi, ştiu că mulţi dintre dvs sunteţi supăraţi, dezamăgiţi, frustraţi că nu aţi putut vota ieri în Olanda, în pofida orelor de aşteptare. Şi eu am stat la rând, împreună cu dvs. Am văzut în ce număr mare aţi venit la vot, la Haga, la Diemen, la Eindhoven. Pentru prima oară de când se organizează alegeri în Olanda, la iniţiativa Ambasadei, au existat patru secţii de vot, şi nu două, ca şi până acum. Cu toate acestea, la scurt timp după demararea votării, a devenit limpede că nu va fi posibil ca toţi care s-au deplasat la secţii vor putea să ajungă să îşi exprime opţiunea. Procesul de vot a fost mai anevoios în special în condiţiile desfăşurării a două scrutinuri concomitent, iar timpii de aşteptare mai îndelungaţi, experienţă cu totul nouă a celor două secţii organizate în alte localităţi ne-a pus în faţa unor situaţii neprevăzute, participarea foarte amplă nu a putut fi acomodată în numai patru secţii de vot. Se putea face organizatoric mai mult şi poate şi mai bine, evident în limitele legii. Vă asigur, însă, că uman, s-a făcut tot ce se putea. Şi s-a făcut cu bună credinţă”, a scris ambasadoarea pe pagina sa de Facebook.
Ea precizează că cei care au asigurat componenţa secţiilor de vot au stat la dispoziţie peste 14 ore, şi încă multe alte ore după închiderea urnelor, lucrând non-stop, la capacitate maximă, fără o singură pauză, cu doar câte o sticlă de apă lângă ei, parcurgând fără oprire, cu atenţie şi concentrare numeroasele operaţiuni prevăzute de lege pentru ca votul să se poată desfăşura fluent şi fără întreruperi, potrivit romaniatv.net.
„Aş dori, de asemenea, să ştiţi că, pe parcursul zilei, coordonatorii celor patru secţii de vot au semnalat autorităţilor competente din ţară că sunt foarte mulţi români care aşteaptă de ore în şir şi care probabil nu vor fi în măsură să voteze solicitând o decizie cu privire la ora închiderii. Decizia autorităţilor a fost clară-respectarea legii în vigoare, cu obligaţia ca procesul de votare să fie închis la orele 21.00”, adaugă ea.
Ambasadoarea spune că regretă nespus situaţia creată la Haga şi face câteva precizări: „Potrivit normelor şi uzanţelor internaţionale, pentru a putea organiza secţii de vot atât în misiunea diplomatică cât şi în alte locaţii, Ambasada este chemată să informeze în prealabil autorităţile statului de reşedinţă şi să solicite acordul acestora, lucru care s-a şi întâmplat. Localul misiunii diplomatice de la Haga, în care au fost organizate două secţii de vot, s-a aflat, pe tot parcursul desfăşurării scrutinului, în atenţia firească a gazdelor noastre, preocupate de menţinerea liniştii şi ordinii în zona rezidenţială în care este situată misiunea. Forţele de ordine olandeze s-au sesizat şi au intervenit date fiind prevederile convenţiilor internaţionale prin care statul de reşedinţă este obligat să acorde protecţie sediilor misiunilor diplomatice de pe teritoriul său şi în condiţiile în care, după închiderea reglementară a secţiilor de vot la orele 21.00, anumiţi compatrioţi au înţeles să continue să pătrundă pe teritoriul ambasadei şi să se manifeste violent. Regret sincer că, după o zi plină, în care totul a decurs fără incidente, mulţi români care au aşteptat la rând nu au putut să îşi exercite dreptul de vot. Mulţi, însă, aproape de trei ori mai mulţi decât la alegeri precedente, au făcut-o. Îmi pare sincer rău şi sunt alături de cei care, fără de vină, au fost atraşi în vâltoarea celor petrecute după orele 21.00 având poate de suferit în urma intervenţiei forţelor de ordine care nu şi-au făcut decât datoria. Îmi este, însă, greu, foarte greu să înţeleg cum este posibil ca anumiţi, foarte puţini compatrioţi să aleagă să recurgă la mijloace violenţe încălcând astfel atât legile ţării de origine, cât şi ale ţării gazdă”.
Brânduşa Predescu menţionează sprijinul fără rezerve de care a beneficiat din partea autorităţilor olandeze, la nivel naţional şi local cât şi din partea asociaţiilor româneşti, în perioada premergătoare votului cât şi în ziua alegerilor.
„Vă suntem întru totul recunoscători! Îmi doresc ca, după incidentele de ieri, să depăşim momentele critice şi, cu lecţii învăţate, contând pe implicarea şi sprijinul actorilor relevanţi, mai ales din rândul comunităţii, să identificăm împreună soluţii pentru organizarea mai bună a scrutinurilor viitoare. Şi încă ceva. Organizarea unui proces electoral atât de complex precum cel de ieri, presupune o muncă de echipă şi o cooperare intensă atât cu gazdele noastre olandeze cât şi cu dvs, comunitatea de români admirabilă din această ţară, de asemenea, admirabilă, compatrioţi pe care ne străduim să îi reprezentăm onest, demn, profesionist şi punând tot sufletul. Pentru că ne-aţi fost şi ne sunteţi alături vă mulţumesc în numele meu şi al întregii echipe a Ambasadei României de la Haga”, încheie ambasadoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News