Ministerul britanic de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul Rusiei la Londra şi a sancţionat două persoane pentru ceea ce a spus că reprezintă o încercare susţinută, dar eşuată, de a interveni în politica britanică de către spioni cibernetici ruşi, potrivit Reuters.
"Tentativele Rusiei de a se amesteca în politica britanică sunt absolut inacceptabile şi caută să ameninţe procesele noastre democratice", a declarat şeful diplomaţiei britanice David Cameron, citat într-un comunicat. "În pofida eforturilor lor repetate, ei au eşuat", adaugă el.
MAE britanic a precizat că l-a convocat pe ambasadorul rus "pentru a exprima profunda îngrijorare a Regatului Unit în legătură cu încercările repetate" de a folosi internetul pentru a "interfera în procesele politice şi democratice din Marea Britanie şi dincolo" de graniţele ei.
"Pot să confirm astăzi că FSB se află în spatele unui efort susţinut de a se amesteca în procesele noastre democratice", a afirmat ministrul de stat pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Leo Docherty, într-o declaraţie făcută în faţa parlamentarilor.
"Au vizat persoane de rang înalt şi entităţi cu intenţii clare, folosind informaţiile pe care le-au obţinut pentru a se amesteca în politica britanică", a spus el. Au fost vizaţi de asemenea deputaţi din diferite partide, în special prin atacuri de tip 'spear fishing' din cel puţin 2015 şi până în acest an, potrivit aceluiaşi comunicat de presă, citat de AFP.
Diplomaţia britanică menţionează în special piratarea documentelor comerciale între SUA şi Regatul Unit, care s-au scurs în spaţiul public înainte de alegerile britanice din 2019.
Moscova nu a făcut deocamdată niciun comentariu, dar consideră în mod obişnuit acuzaţiile de spionaj cibernetic drept calomnii false din partea Occidentului, notează Reuters. Londra acuză Centrul 18, o unitate din cadrul FSB, pentru aceste operaţiuni. Ele ar fi fost efectuate de Star Blizzard (sau Callistro), un grup care ar fi aproape sigur subordonat Centrului 18, potrivit serviciilor de informaţii britanice.
Reuters menţionează că respectiva grupare de hackeri este numită "Cold River" de către cercetători în domeniul securităţii cibernetice. Această grupare de hackeri a fost acuzată de asemenea că ar fi în spatele scurgerii de email-uri private aparţinând fostului şef al spionajului britanic Richard Dearlove în 2022.
Marea Britanie a anunţat că a sancţionat doi bărbaţi acuzaţi de a fi membri ai Star Blizzard şi implicaţi în aceste operaţiuni: Ruslan Aleksandrovici Peretiatko, agent FSB, potrivit Londrei, şi Andrei Stanislavovici Korineţ, cunoscut şi sub numele de Aleksei Dogujiev.
Un raport parlamentar publicat în iulie 2020 acuzase guvernul de la Londra că a subestimat serios riscurile, îndemnându-l să ancheteze posibilele interferenţe ale Moscovei în politica britanică, în special în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexit în 2016.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News