Ambasadorul SUA explică ce înțeleg americanii prin "lame duck"

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a explicat că expresia "raţă şchioapă" pe care ar fi folosit-o, potrivit traducerii presei române, pentru a caracteriza guvernul României într-un document atribuit WikiLeaks este o expresie colocvială în SUA, şi nu are o încărcătură critică.

Întrebat despre expresia "raţă şchioapă" ("lame duck") care apare în documentele publicate de WikiLeaks date publicităţii de presa din România, ambasadorul Mark Gitenstein a explicat că aceasta nu a fost o critică şi că, de fapt, este o expresie colocvială din terminologia politică americană, ce desemnează oficiali al căror mandat s-a încheiat, dar asigură interimatul până la venirea noii echipe, informează NewsIn. "Pot să vă întreb dacă ştiţi care este traducerea corectă pentru lame duck? 'Lame duck' nu este o critică, de fapt, este un colocvialism, folosit în Statele Unite pentru a desemna guvernul, echipa guvernamentală sau chiar şi congrese al căror mandat s-a încheiat, dar care continuă să opereze până la primirea unui nou mandat sau până când un nou guvern sau un nou congres preia controlul", a arătat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti.

"Nu este o expresie critică, este una colocvială care înseamnă că mandatul unui guvern s-a încheiat şi aşteaptă un nou mandat. Este valabilă şi pentru Congresul american atunci când mandatul i s-a încheiat şi încă funcţionează. Deci nu este nimic critic sau legat de ilegitimitate, pur şi simplu descriam ce s-a întâmplat, e vorba de perioada octombrie-noiembrie 2009 când guvernul primise vot de neîncredere în Parlament, dar încă funcţiona şi aştepta un nou mandat", a explicat ambasadorul american. "Am văzut că a fost tradus greşit şi mi-am dat seama că nu mai trebuie să folosesc expresii colocviale americane, pentru că nu sunt traduse corect în română", a adăugat diplomatul. În orice caz, "epitetul respectiv nu era destinat pentru interpretarea de către audienţa română", a conchis diplomatul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel