Ambasadorul ucrainean la Londra susține că țara sa face concesii cu rușii pentru a evita un conflict armat
Vadim Pristaiko, ambasadorul ucrainean la Londra, și-a clarificat, luni, afirmațiile cu privire la p posibilă renunțare a Ucrainei la candidatura ţării sale la NATO, subliniind că Ucraina nu-şi va reevalua demersurile vizând aderarea la Alianţa nord-atlantică, relatează Reuters, citat de Agerpres.
"Nu suntem membri ai NATO în prezent şi pentru a evita un război suntem gata să facem multe concesii şi asta facem în convorbirile cu ruşii", a spus Pristaiko. "Nu are nimic de-a face cu NATO, (angajamentul faţă de) care este înscris în Constituţie".
Mai mult decât atât, Pristaiko a explicat că nu este vorba ”de o amânare a ambiţiilor noastre de a fi NATO, este vorba de faptul că în prezent nu facem parte din familie, aşa încât trebuie să căutăm altceva, cum ar fi acorduri bilaterale cu Marea Britanie, cu Statele Unite”.
Totodată, a mai spus ambasadorul Ucrainei la Londa, Kievul ”căutăm o serie de alte aranjamente care să ne permită să supravieţuim acum acestui calvar”.
”Statele Unite nu sunt pregătite să efectueze o operațiune ca cea din Afganistan, condițiile sunt total altele și ar implica niște riscuri enorme. Singura pavăză pentru oamenii lor este să în îndemne să părăsească țara”, a afirmat fostul ministru de Externe, Ioan Mircea Pașcu, într-o intervenție la B1TV. De altfel, mai susține acesta, SUA încă mai credea că Rusia nu va face pasul în vederea invadării Ucrainei, însă, ”având în vedere ce se întâmplă în ultima vreme și de informațiile care au parvenit și care spun că de săptămâna aceasta va avea loc lovitura, încep să mă gândesc la modul în care Rusia a acționat în Crimeea”, a mai spus Pașcu. ”Au securizat-o, au făcut aceas consultare electorală și apoi au anexat-o ilegl. Deci există la ruși această idee de a încerca”, a explicat fostul ministru de Externe.
Forțele speciale ucrainene au organizat, duminică, un antrenament militar pentru locuitorii din Mariupol, pentru învățarea de tehnici de autoapărare în cazul unui atac din partea Rusiei, relatează AP, citat de Mediafax.
Astfel, Batalionul, parte a Gărzii Naţionale ucrainene, i-a instruit pe rezidenţi cum să asambleze şi să dezasambleze o armă, să încarce muniţia, dar și să tragă la ţinte. O femeie în vârstă de 79 de ani, Valentyna Konstantynovska, spune că vrea să fie pregătită să îşi apere familia în cazul unei invazii ruseşti. ”Nu vreau să-mi pierd ţara, oraşul meu”, a adăugat ea.
În ciuda faptului că neagă intenția de invadare a Ucrainei, Federația Rusă a masat peste 100.000 de militari în apropierea graniţei ucrainene, totodată, trimițând trupe în Belarus, astfel că Ucraina este înconjurată pe trei părţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu