Ambasadorul UE în Moldova a onorat Ziua Limbii Române prin interpretarea unui cântec în limba română / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Cu ocazia Zilei Limbii Române, ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, a cantat astazi, 31 august, o piesă rock pe versurile lui Grigore Vieru.

Diplomatul a cântat melodia Dzimtā Valoda („Limba ta") a trupei rock letone Līvi. Trupa a compus melodia în anii '80, utilizând traducerea în limba letonă a poemului „În limba ta" al lui Grigore Vieru.

Ambasadorul Jānis Mažeiks a venit cu ideea de a readapta cântecul, a folosit versurile în limba originală, dar pe aceeași melodie, care este foarte populară în țara sa natală și este considerată unul dintre simbolurile renașterii naționale în Letonia.

Trupa moldovenească Angry Band l-a ajutat pe diplomat să realizeze această inițiativă, iar formația rock letonă LĪVI și Kalin Vieru, care dețin drepturile de autor asupra melodiei și, respectiv, asupra versurilor, au susținut acest proiect.

Ziua Limbii Române este sărbătorită anual în data de 31 august.

În martie 2023, Republica Moldova a decis înlocuirea expresiei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, inclusiv în Constituție. Astfel, româna a devenit limba oficială a Moldovei, potrivit Euneighbourseast.eu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel