Amenajarea unei băi mici este o provocare cu care se confruntă multe persoane, mai ales cele care locuiesc la bloc. De multe ori însă, totul constă în alegerea și dispunerea atentă și corectă a corpurilor de mobilier, și în alegerea culorilor și a tipului de iluminare potrivite.
Pentru a profita la maxim de spațiul de care dispui, și a te bucura din plin de toate beneficiile pe care ți le oferă acest loc, îți prezentăm mai jos câteva sugestii privind alegerea pieselor de mobilă și a accesoriilor. Toate acestea vor face ca baia de dimensiuni mici de care dispui să arate ca un loc generos și aerisit.
Pentru a beneficia la maxim de toate avantajele pe care ți le oferă o baie de mici dimensiuni, cel mai important este să profiți de spațiul disponibil pe înălțime. Astfel, poți amenaja de exemplu dulapuri compacte sau încastrate în perete, care să acopere porțiunile neutilizate în mod normal.
Asemenea zone libere sunt ideale pentru a fi exploatate și valorificate la maximum, în așa fel încât să devină extrem de funcționale. De exemplu, poți amplasa un astfel de dulăpior deasupra lavoarului, pentru a depozita piese necesare în baie (hârtie igienică, prosoape, aparate de întreținere corporală).
Mai mult, tot pe înălțime poți instala un calorifer portprosop, în locul unuia obișnuit, care va arăta elegant și va conferi senzația de alungire.
Dacă nu poți profita de mobilier compact și care să acopere cât se poate de mult un perete, te sfătuim să apelezi la etajere sau mobilier suspendat. Acestea vor arăta deosebit într-o amenajare de tip modern sau minimalist, în care accentul cade pe culorile deschise și nuanțele neutre ale pereților și corpurilor de mobilă. Toate au rolul de a mări vizual o baie de mici dimensiuni.
Pe astfel de polițe își pot găsi locul la vedere, sau în cutii rafinate din ratan sau bambus, tot felul de obiecte mici și practice, utile în baie: produse și accesorii cosmetice, produse de igienă facială sau orală, medicamente etc. Mai mult, aceste rafturi pot fi iluminate cu mici lumini de accent, care să le sublinieze aspectul elegant.
Un truc util care te va ajuta să amenajezi o baie mică este să optezi doar pentru acele piese de mobilier de care ai strictă nevoie, pentru a evita aglomerarea băii. Este important ca acestea să fie în culori deschise și luminoase, astfel încât să confere senzația de spațiu mai mare. În funcție de configurație, orientează-te apoi spre decorațiuni minimaliste.
De exemplu, apelează la una-două ghivece mici cu flori ornamentale amplasate pe etajere, sau un vas înalt din ceramică, cu o plantă de dimensiuni mai mari, într-unul din colțuri. Toate acestea vor păstra un mediu aerisit și funcțional.
La fel, un mozaic colorat sau o chiuvetă în nuanțe puternice vor înfrumuseța orice baie de mici dimensiuni, fără să o încarce.
Un alt truc ce te va ajuta să amplifici vizual un spațiu mic este să apelezi la o oglindă mare de baie. În mod uzual, aceasta își are locul pe peretele de deasupra chiuvetei, dar poți folosi și alt loc pentru a crea un efect special.
Plasează un astfel de accesoriu de exemplu și pe peretele opus sau pe ușile unuia dintre dulapuri. Acesta va reflecta lumina din baie, în timp ce ție îți permite să te ocupi de rutina de îngrijire personală de dimineață sau de seară.
Cu puțină atenție și imaginație, vei putea să amenajezi cu ușurință o baie de mici dimensiuni. Apelează la mobilier și decorațiuni minimaliste, care îmbină funcționalitatea cu frumosul, astfel încât să te bucuri de toată frumusețea unei astfel de încăperi.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Aac7IlKnYX8
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu