Comisia pentru comerţ echitabil din Coreea de Sud (FTC) a amendat cu o sumă record subsidiara locală a Volkswagen AG pentru reclame false privind emisiile vehiculelor, iar cinci foşti şi actuali directori ai companiei vor fi anchetaţi.
Subsidiara VW din Coreea de Sud a primit o amendă de aproape 37,3 miliarde de woni (29,7 milioane de euro; 32 milioane de dolari) deoarece "Audi Volkswagen Korea (AVK) a conceput reclame false, susţinând că maşinile îndeplinesc cerinţele privind emisiile şi au cheltuielile de deplasare mai bune", se arată în comunicatul FTC.
În reclamele prezentate în Coreea de Sud, Volkswagen susţine că maşinile sale îndeplinesc standardele europene privind emisiile, iar vehiculele diesel sunt prietenoase cu mediul. Este cea mai mare amendă impusă vreodată de FTC pentru reclame false.
De asemenea, instituţia a anunţat că procurorii verifică sediile VW şi activitatea subsidiarei sud-coreene şi investighează cinci foşti şi actuali directori ai companiei.
Audi Volkswagen Korea a precizat că nu a primit nicio notificare privind decizia FTC.
În august, Coreea de Sud a suspendat vânzarea majorităţii modelelor Volkswagen AG, suspectate că ar fi obţinut aprobare pe piaţa internă pe baza unor documente falsificate. Guvernul a revocat certificarea a 80 de variante de modele VW, Audi şi Bentley şi a amendat Volkswagen cu 17,8 miliarde de woni (16,06 milioane de dolari) pentru că ar fi falsificat documentele la testele privind nivelul emisiilor.
În total, 209.000 de vehicule VW nu mai sunt certificate pe piaţa din Coreea de Sud, aproximativ 68% din vehiculele vândute de grupul german din 2007, a anunţat Ministerul Mediului.
Guvernul de la Seul a lansat o investigaţie, după ce VW a recunoscut că a falsificat rezultatele testelor de emisii poluante în SUA, astfel încât maşinile cu motoare diesel apăreau cu emisii mai scăzute de oxid de azot, substanţă care provoacă boli respiratorii şi afectează mediul.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu