Nu tăia acești copaci dacă nu vrei să bagi mâna adânc în buzunare!
Cei mai mulți români știu că doar nucul este protejat de lege. Adevărul este că există mai multe specii la care s-a dat, prin lege, "interzis la tăiat". Legea pomiculturii nr. 348/2003 spune că cei care sunt prinși cu toporul sau drujba lângă un astfel de copac se pot alege cu o amendă de până la 10.000 de lei
De-a lungul timpului, nucul a fost inclus pe lista arborilor protejați, atât din punct de vedere legal, cât și din considerentele mitologiei populare, care aduce în discuție motive puternice împotriva tăierii acestora.
În România, nuciferele, printre care se numără nucul, migdalul, castanul comestibil și alunul, sunt protejate de lege, iar intervențiile asupra lor necesită aprobare oficială. Pentru a tăia un singur nuc, este obligatoriu să obții avizul autorităților cu cel puțin trei luni înainte de acțiune. Mai mult, în locul acestuia trebuie să fie plantați alți cinci pomi tineri.
În cazul tăierii mai multor arbori, este necesară consultarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură sau a stațiunii de cercetare și dezvoltare pomicolă din zonă, cu cel puțin șase luni înainte de intervenție.
În plus, conform legislației, tăierea unui nuc poate fi autorizată doar în anumite circumstanțe, precum:
- vârsta avansată a copacului, cu cel puțin 60% din ramuri uscate;
- necesitatea construcției unui obiectiv de interes național în zona respectivă;
- sau riscul pe care îl prezintă pentru circulația rutieră atunci când este amplasat în aliniamentele drumurilor naționale.
Astfel de reguli și proceduri sunt menite să protejeze și să asigure conservarea arborilor, contribuind la menținerea echilibrului natural și la protejarea biodiversității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News