Amenda uriașă pe care o poți primi dacă nu îți cureți mașina de zăpadă

Foto: Captură video Youtube Dan dany Vlog
Foto: Captură video Youtube Dan dany Vlog

Poți fi amendat dacă nu îți cureți mașina de zăpadă.

Toată România este sub Cod Galben de ger până săptămâna viitoare, iar în mai multe zone din țară va continua să ningă. În acest context ar trebui să ne reamintim că deszăpezirea propriei mașini nu este doar un lucru pe care îl facem pentru noi, la dorință. Dacă ieșim în trafic fără a ne deszăpezi corespunzător autoturismul putem primi amenzi usturătoare.

Potrivit legii, șoferii riscă amenzi dacă nu își curăță parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinii. Astfel, deși cu toții suntem pe fugă dimineața la muncă sau la școală, trebuie să ținem cont de faptul că cele câteva minute pe care le-am economisi ignorând faptul că mașina are nevoie de deszăpezire ne pot costa 4.050 de lei, dacă plecăm așa la drum. Aceasta este amenda maximă stabilită de Codul Rutier.

Este important să dați cu peria și pe plăcuțele de înmatriculare, altfel puteți primi o amendă cuprinsă între 400 și 600 de lei. Sancțiunile sunt impuse în contextul în care, potrivit legislației rutiere, necurățarea zăpezii de pe mașini nu doar că poate afecta vizibilitatea, ci și siguranța în trafic. O vizibilitate scăzută poate duce la accidente grave.

VEZI ȘI: Trucuri rapide pentru deszăpezirea mașinii în diminețile geroase

Locul de parcare trebuie eliberat, de asemenea, de fiecare șofer în parte. În schimb, curățarea trotuarului din fața magazinelor revine comercianților. Cei care nu se conformează riscă amenzi de la 500 la 3.000 de lei.

Primăriile au datoria de a asigura curățarea atât a arterelor principale, cât și celor secundare, dar și a trotuarelor care deservesc spațiile publice.

De ce este periculos să ne pornim la drum fără să ne deszăpezim corect mașina

Mulți șoferi aleg să plece la drum fără să își curețe complet mașina de zăpadă și gheață, fără să realizeze riscurile la care se expun de fapt, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.

Este important să știm că stratul de zăpadă sau gheață de pe parbriz, geamuri și oglinzi poate obstrucționa câmpul vizual al șoferului, crescând riscul de accidente. Un strat subțire de gheață pe parbriz poate reduce drastic claritatea drumului.

Autoturismele moderne sunt echipate cu senzori pentru asistența la condus, camere pentru marșarier și sisteme de siguranță precum frânarea automată. Dacă aceste dispozitive sunt acoperite cu zăpadă, ele nu vor funcționa corect, punând în pericol siguranța vehiculului și a pasagerilor.

În plus,  bucăți de gheață sau straturi groase de zăpadă pot să se desprindă în timpul mersului, punând în pericol alte vehicule sau pietonii. Pe autostradă, un astfel de bloc de gheață care cade de pe plafonul unei mașini poate cauza un accident grav.

Zăpada acumulată în jurul roților poate afecta manevrabilitatea și poate reduce eficiența frânelor. În plus, pornirea cu o mașină acoperită de gheață și zăpadă înseamnă că aceasta nu a fost suficient încălzită, ceea ce poate afecta și motorul.

În concluzie, o mașină necurățată de zăpadă și gheață nu este doar un disconfort, ci un real pericol pe șosele. Fiecare șofer are responsabilitatea de a contribui la siguranța rutieră, iar un simplu gest – curățarea completă a autoturismului – poate face diferența dintre un drum fără incidente și un accident regretabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel