Amendament privind amânarea liberalizării prețurilor la gaze, APROBAT

Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților a dezbătut și adoptat marți un raport la proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012.

Membrii comisiei au hotărât în unanimitate adoptarea proiectului de lege cu amendamente prin care populația care beneficiază de energie termică din sistemele centralizate să nu fie discriminată față de ceilalți cetățeni care utilizează gaze naturale pentru consumul propriu, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei.

Această prevedere se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2015, până în data de 30 iunie 2021, fiind valabilă pe toată perioada derulării calendarului de eliminare treptată a prețurilor reglementate, potrivit HotNews.

„Comisia solicită Departamentului pentru Energie, respectiv ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Eugen Nicolescu, să elaboreze hotărârea Guvernului privind calendarul de eliminare treptată a prețurilor reglementate pentru clienții finali, în vederea aplicării imediate a amendamentelor adoptate de comisie”, se mai arata in comunicatul de presa. ”Referitor la declarațiile publice ale ministrului delegat pentru Energie, care atacă autonomia și independența ANRE, membrii comisiei și-au exprimat îngrijorarea față de o astfel de ingerință și se delimitează de poziția acestuia”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Chevron, reacție la declarația lui Victor Ponta privind potenţialul de gaze de şist al României



Proiectul de lege urmează să fie votat în plen, Camera Deputaților fiind decizională

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a solicitat luni Departamentului pentru Energie să elaboreze de urgență un proiect de act normativ prin care să fie amânată liberalizarea prețului la gazele folosite de CET-urile pentru producerea energiei termice furnizate populației. Potrivit ANRE, este necesară această Ordonanță de Urgență pentru a nu se crea o discriminare între consumatorul casnic care deține o centrală de apartament, și este în zona reglementată, și cel care este racordat la sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu este aprobată o Ordonanță de Urgență, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza creșterii prețurilor la energia termică, fapt cauzat de achiziția de către CET-uri a gazelor de pe piața liberă. Potrivit ANRE, în cazul în care CET-urile ar intra pe piața libera, energia termica furnizată populației s-ar scumpi cu 28% până la 38%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel