Amenințarea celui mai bogat român: Le mutăm în altă ţară...

Cel mai bogat român este decis să ia măsuri capitale dacă Executivul nu se va implica pentru a-i ajuta imperiul său din industria chimică. 

Ioan Niculae, cel mai bogat român din ultimii ani, potrivit Forbes, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro, ameninţă că trage obloanele peste imperiul său din industria chimică, pe 15 iulie, scrie economica.net.

Citește și Cel mai bogat român: Serviciile de informaţii, vinovate de distrugerea României

Peste o lună, imperiul industrial InterAgro al lui Ioan Niculae, cel mai bogat român, se închide. În această dată, este programată închiderea şi intrarea în conservare a Viromet Victoria şi a Chemgas Slobozia, ultimele două combinate de îngrăşăminte ce încă funcţionează, după ce Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş, Donau Chem Turnu Măgurele şi Azochim Săvineşti au fost deja închise. Toţi cei 6.000 de angajaţi ai fabricilor vor fi trimişi în şomaj. Până acum, Niculae a disponibilizat peste 4.000 de angajaţi.

Cele şase combinate chimice consumă laolaltă, când funcţionează toate, circa 3 miliarde de metri cubi, la fel ca toată populaţia României. 

„Se poate verifica, toate contractele noastre de gaze şi energie electrică expiră în 15 iulie. Preţul gazului, care contează în proporţie de 79% în costurile noastre, este prea mare. Nu mai putem funcţiona. Fiecare fabrică activă îmi aduce pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total", a spus Niculae, pentru sursa citată.

Citește și Ce loc ocupă cel mai bogat român în clasamentul Forbes al miliardarilor

Omul de afaceri condamnă drept prohibitiv pentru industrie preţul gazului românesc, precizând că Romgaz vinde pe piaţa liberă şi cu 320 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, de exemplu, hub-ul Baumgarten, de referinţă pentru piaţa central şi est-europeană, preţul este de 295 de doari pe mia de metri cubi. Preţul prohitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piaţa îngrăşămintelor, o supraofertă ce generează preţuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă, a ma spus Niculae.

Fără a preciza dacă închiderea fabricilor este defintivă sau doar temporară, patronul InterAgro a afirmat că, în cazul în care situaţia nu se remediază pe termen scurt, se gândește inclusiv la relocarea lor. „Le desfacem bucată cu bucată şi le mutăm în altă ţară", spune Niculae, care nu admite că ar fi falit:  „Mai găsesc eu 100 -150 de lei, prin buzunare. Mai avem agricultura, care merge bine, industria alimentară, care merge bine, şi energia, care merge binişor. Dar industria chimică e moartă", a conchis Ioan Niculae.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel