Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat joi o 'trezire europeană' în faţa ameninţării pe care o reprezintă China la adresa economiei bătrânului continent, înainte de un dineu pe acest subiect între cei 28 de lideri ai UE la Bruxelles, informează France Presse.
'Salut această trezire europeană', a declarat Macron la sosirea sa la summitul european dedicat în cea mai mare măsură Brexitului.
'De la începutul mandatului meu, îndemn la conştientizarea acestui fapt şi la apărarea suveranităţii europene', a adăugat preşedintele francez.
Discuţia de joi seara, cerută de Paris şi Berlin, este prima între Cei 28 consacrată Chinei, într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping a început un turneu în Europa pentru a-şi promova proiectul privind 'noul drum al mătăsii'.
Europenii sunt îngrijoraţi de investiţiile în toate direcţiile ale Beijingului în UE, în special în ţările din estul şi sudul Europei, ţări aflate în căutare de investiţii străine.
Achiziţionarea anumitor companii sau infrastructuri în sectoare strategice (inteligenţa artificială, telecomunicaţii, robotică ...) consolidează importanţa gigantului asiatic pe continent, permiţându-i să ofere - la un cost mai mic şi într-o manieră considerată inechitabilă - expertiză şi tehnologii-cheie.
Cei 28 se întreabă, de asemenea, cu privire la riscul de spionaj de către Beijing, dacă ar folosi echipamentele grupului chinez Huawei, cele mai avansate de pe piaţă, pentru viitoarele lor reţele de comunicaţii de a cincea generaţie.
Un text prezentat săptămâna trecută de către Comisia Europeană, avansând zece propuneri, ar urma să servească drept bază pentru discuţiile liderilor europeni.
Bruxellesul prezintă China drept un 'partener', dar de asemenea 'un concurent economic' şi chiar un 'rival'.
Comisia propune, între altele, relansarea uneia dintre fostele sale propuneri, un instrument destinat să promoveze reciprocitatea pe pieţele publice internaţionale, unde China este foarte protecţionistă, spre deosebire de UE.
Considerând că o 'abordare comună a UE se impune' în cazul reţelelor 5G, ea intenţionează să emită o recomandare pe această temă.
Europenii au deja numeroase instrumente disponibile în faţa Beijingului, în special în materie de antidumping sau pentru un mai bun control al investiţiilor străine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News