Internet gratuit pentru ucraineni. UE și SUA sunt gata să plătească pentru a ține conectat Kievul

Sursa foto Pixabay
Sursa foto Pixabay

Cu câteva zile în urmă, Elon Musk, proprietarul Space X și Tesla, avertizase că nu mai poate suporta costul sistemului de satelit care ajută Ucraina în război. Potrivit acestuia, cheltuielile se ridică undeva la 400 de milioane de dolari pe an.

Ucraina va putea continua să rămână conectată cu restul lumii: SUA și Uniunea Europeană iau în considerare de fapt sprijinirea Kievului prin finanțarea utilizării Starlink, sistemul de conexiune la Internet prin satelit dezvoltat de SpaceX de la Elon Musk.

Proprietarul Tesla, la începutul conflictului, a dat dovadă de un impuls umanitar (și de sentimente pro-ucrainene), permițând autorităților de la Kiev să se conecteze gratuit la rețeaua sa de satelit și astfel să evite problemele de comunicații legate de distrugerea infrastructurii de către Rusia. 

Dar, de-a lungul timpului, generozitatea a fost depășită de cheltuielile estimate la 400 de milioane de dolari pe an. Musk a avertizat că fără sprijin din partea Departamentului de Apărare al SUA nu ar fi putut continua să garanteze Internetul gratuit pentru ucraineni. De aici, mișcările Washingtonului și Bruxelles-ului pentru a răspunde solicitărilor magnatului.

După cum a raportat Europa Today, atât Uniunea Europeană, cât și Pentagonul, ar lua în considerare o parte din costurile sateliților Starlink pentru Ucraina.

Pentagonul ar dori să finanțeze rețeaua de satelit. Cea mai probabilă sursă de finanțare ar fi inițiativa Departamentului de Apărare al SUA pentru asistență de securitate în Ucraina, menită să sprijine țara în lupta împotriva Rusiei.

Chiar și fără finanțare din SUA și UE, conexiunea la Internet din Ucraina pare să fie sigură pentru moment.

Ieri, în urma criticilor primite pe Twitter, Musk declarase că s-a răzgândit în această privință. ”Nu contează, chiar dacă Starlink continuă să piardă bani, vom continua să finanțăm Guvernul ucrainean”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Dar schimbările de dispoziție ale lui Musk sunt acum bine cunoscute și există multe îndoieli cu privire la fermitatea sprijinului său pentru Ucraina, chiar și de la Kiev. 

Cel mai izbitor caz a fost recenta controversă asupra ”planului său de pace”, lansată cu un sondaj pe Twitter: Musk a propus ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei.

Planul i-a înfuriat pe mulți în Occident, precum și în Ucraina, începând cu președintele Volodomyr Zelensky. Și la câteva zile după controversă, iată avertismentul pe Starlink, tot prin Twitter: ”SpaceX nu cere recuperarea cheltuielilor trecute, dar nu poate finanța sistemul existent pe termen nelimitat”.

Starlink s-a dovedit a fi un instrument fundamental pentru statul și armata ucraineană. Vicepremierul Mykhailo Fedorov a spus că datorită acestui serviciu a fost posibilă refacerea infrastructurilor energetice și de comunicații în zonele critice după atacurile cu rachete de la Moscova.

De la începutul războiului, SpaceX a livrat Ucrainei mii de terminale Starlink, dintre care aproximativ 25.000 au fost deja instalate. Deocamdată, toate suportate de compania lui Musk.

Citește și:

Elon Musk nu se lasă. După părerile despre Ucraina, milardarul a făcut comentarii despre Taiwan

Ambasadorul Chinei în SUA l-a lăudat pe Musk, dar omologul său din Taiwan a spus că libertatea „nu este de vânzare”. Taiwanul are o proprie administrație, dar Beijingul îl revendică ca parte a teritoriului său. Comentariile lui Musk vin după ce producătorul de mașini electrice a atins un record lunar de vânzări în China. El a analizat tensiunile dintre China și Taiwan într-un interviu amplu acordat ziarul britanic de afaceri Financial Times, care a fost publicat vineri, scrie BBC.

„Recomandarea mea... ar fi să găsim o zonă administrativă specială pentru Taiwan, care să fie rezonabilă și acceptabilă, probabil că nu îi va face pe toți fericiți. Și este posibil, și cred că probabil, de fapt, ei ar putea avea un aranjament care este mai blând decât cel avut de Hong Kong”, a spus Musk. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel