Amenzi crescute pentru șoferii care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. Noi obligații și pentru angajatori

Noile modificări aduse legii pentru protecția și promovarea drepturilor pentru persoanele cu handicap au mărit considerabil amenzile pentru cei care ocupă locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, se arată într-o lege care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Legea nr. 145/2020, ale cărei prevederi se aplică de sâmbătă, stabilește că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, precum și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv, arată avocatnet.ro

Până acum, Legea nr. 448/2006 prevedea că o astfel de faptă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător.

 

Noi obligații și pentru angajatori

Tot începând de sâmbătă, angajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații față de aceștia.

Aceștia vor trebui să asigure, pentru persoanele cu handicap, acces la locuri de muncă adaptate la potențialul funcțional al acestora și la capacitatea lor de adaptare. Totodată, salariaților cu handicap li se va asigura accesibilizarea locurilor de muncă și li se vor adapta sarcinile în funcție de potențialul lor funcțional. Aceste prevederi sunt complet noi. În plus, programul de lucru va trebui să fie modificat sau adaptat tot în funcție de potențialul funcțional al persoanelor cu handicap. Conform prevederilor actuale, scrie doar că trebuie modificat programul de lucru, dar fără alte detalii. Angajatorii care nu iau măsuri pentru a face adaptări rezonabile la locul de muncă vor risca sancțiuni mai dure: o amendă de la 10.000 la 25.000 de lei. În prezent, amenzile sunt între 6.000 și 12.000 de lei.

Decontarea transportului pentru persoanele cu handicap

Totodată, persoanele cu dizabilități vor putea alege între gratuitatea pe transportul public și decontarea carburantului pentru mașina proprie, respectând însă niște limite anuale pentru decontare.

Mai exact, persoanele cu handicap grav trebuie să se încadreze în suma de 1.500 de lei anual, iar cele cu handicap accentuat nu trebuie să depășească valoarea de 750 de lei anual. După cum scrie în textul legii, modalitatea de decontare urmează să fie stabilită prin hotărâre de Guvern.

În plus, documentul dublează numărul de călătorii gratuite pe care le pot efectua persoanele cu dizabilități, într-un an de zile, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial. Prin urmare, persoanele cu handicap grav și accentuat au dreptul la 24, respectiv 12 călătorii pe an calendaristic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel