Amenzi de până la 1,5 miliarde de dolari pentru cea mai mare companie minieră din lume acuzată de corupție și dare de mită

Fotografie de la Karl Gerber/ PEXELS
Fotografie de la Karl Gerber/ PEXELS

O filială britanică a companiei miniere Glencore a pledat vinovată într-un tribunal britanic pentru infracțiuni de corupție pentru a doua oară în ultimele două luni.

Acesta a fost acuzat că a plătit mită de milioane de dolari pentru a asigura accesul la țiței în mai multe țări africane. Serious Fraud Office (SFO) a constatat că mita a avut loc între 2012 și 2016.

Acesta a constatat că mita de peste 28 de milioane de dolari (22,8 milioane de lire sterline) a fost plătită prin angajații și agenții companiei din Elveția.

Acuzațiile de luare de mită au precizat că scopul companiei a fost ca oficialii să ”își îndeplinească funcțiile în mod necorespunzător sau să-i recompenseze pentru acest lucru, favorizând în mod nejustificat Glencore Energy UK Limited în alocarea încărcăturilor de țiței, datele la care va fi ridicat țițeiul și notele de țiței alocat”.

 

Gigantul minier a pledat vinovat și pentru acuzații de corupție în SUA și Brazilia

Glencore se așteaptă să plătească amenzi de până la 1,5 miliarde de dolari  dar acest lucru nu ar afecta grav compania deoarece în prezent aceasta realizează profituri record.

Se estimează că din vânzările de metale, minerale și produse agricole,  profiturile pentru prima jumătate a anului vor depăși 3 miliarde de dolari.

 

Alte investigații și alte capete de acuzare 

Potrivit BBC, filiala britanică a companiei a pledat oficial vinovată pentru șapte acuzații de luare de mită în legătură cu operațiuni petroliere din Nigeria, Camerun, Guineea Ecuatorială, Coasta de Fildeș și Sudanul de Sud, marți, la Southwark Crown Court.

SFO a spus că Glencore a încercat să asigure accesul la petrol și să obțină profit ilicit prin operațiunile sale petroliere din cele cinci țări. De asemenea, se confruntă în continuare cu investigații în Elveția și Țările de Jos.

Luna trecută, firma a acceptat un acord de 1,1 miliarde de dolari în SUA în legătură cu o schemă de mituire a oficialilor din șapte țări pe parcursul unui deceniu. Se referea la operațiunile gigantului minier din Nigeria, Republica Democrată Congo și Venezuela.

 

Corupția corporativă și luarea de mită

”Până acum, companiile s-au descurcat ușor din cauza corupției corporative, deoarece răspunderea s-a limitat în mare parte la ”neprevenirea” infracțiunilor de luare de mită.

Plederea de vinovăție a lui Glencore de astăzi ar trebui să trimită un semnal puternic că companiile vor fi trase la răspundere pentru complicitarea directorilor superiori în corupția corporativă.

Realitatea este că mita rămâne ascunsă în umbră până când avertizorii curajoși, jurnaliștii de investigație și societatea civilă aduc criminalitatea corporativă în lumina controlului public”, a adăugat Cercetătoarea juridică a ONG-ului Serious Fraud Office, Helen Taylor.

Glencore urmează să fie condamnat într-o audiere de două zile la Southwark Crown Court în noiembrie 2022.

 

Citește și...

Cu tot respectul privind decarbonizarea, Europa se întoarce la arderea cărbunelui. Paradox: aprovizionarea se face tot din Rusia

La izbucnirea războiului din Ucraina, Italia a mers înainte, repornind centralele pe cărbune. Un exemplu care va fi urmat acum de alte țări europene: mai întâi Germania, apoi Austria și Olanda au anunțat în scurt timp că vor relansa producția de energie electrică din cărbune, potrivit Reuters.

Motivul este cunoscut: Rusia își sporește amenințările de a reduce aprovizionarea cu gaze către Europa, care, la rândul ei, trebuie să-și reînnoiască rezervele la cel puțin 80% până la începutul lunii noiembrie pentru a asigura o iarnă mai puțin ”rece” pentru familii și industrii. 

Este o alegere ”dureroasă”, dar inevitabilă, a recunoscut ministrul german al Economiei, Robert Habeck, unul dintre liderii Verzilor Europeni, în prezentarea planului Germaniei: gigantul rus Gazprom a început să reducă fluxurile de-a lungul Nord Stream 1, plângându-se mai întâi de probleme tehnice, acuzând apoi sancțiunile UE.

Austria are aceeași problemă. Guvernul de la Viena a convenit cu compania energetică Verbund să transforme o centrală electrică pe gaz în cărbune în cazul în care țara se confruntă cu o situație de urgență. În timp ce Olanda a anunțat eliminarea limitelor la producția de centrale pe cărbune, activând faza de ”avertizare timpurie”. 

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel