Persoanelor care intră în Parcul "Nicolae Romanescu" sau în Grădina Botanică din Craiova sub influenţa băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor ar putea fi amendate cu sume cuprinse între 50 şi 200 de lei, la fel ca şi cele care nu vor avea o ţinută potrivită şi un comportament decent, "în conformitate cu bunele moravuri şi ordinea publică".
Prevederile sunt cuprinse în Regulamentul privind parcurile,Grădina Botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport aflate în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova, document elaborat de aparatul de specialitate al primarului municipiului şi care se află pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Local.
Potrivit regulamentului postat pe site-ul primăriei, accesul în Gradina Botanică este permis publicului în intervalul orar 7,00-23,00, iar parcurile, locurile de joacă, terenurile de sport sunt accesibile publicului gratuit, numai în intervalul orar afişat. Cei care nu respectă programul afişat vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 50 şi 100 de lei.
"Utilizatorii trebuie să aibă o ţinuta şi un comportament decent, în conformitate cu bunele moravuri şi ordinea publică. În toate spaţiile care fac obiectul prezentului Regulament este interzis accesul persoanelor aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor. Este interzis accesul pe spaţiile verzi, integral sau parţial, cu excepţia acelor zone destinate recreerii şi semnalizate ca atare. În zonele deschise permanent, utilizatorii sunt obligaţi să se îndepărteze de copaci şi să nu se adăpostească sub vegetaţie în caz de furtună sau vreme rea. Parcurile, locurile de joacă, terenurile de sport pot fi închise temporar, atunci când sunt anunţate alerte", se menţionează în respectivul regulament.
Pentru încălcarea acestor prevederi în regulament sunt prevăzute amenzi de până la 200 de lei, iar în cazul în care prin săvârşirea contravenţiei s-a cauzat o pagubă, se va face menţiunea în procesul verbal de constatare a contravenţiei şi valoarea despăgubirii se va stabili pe baza devizului lucrărilor de reparaţii, recuperarea prejudiciului/pagubei urmând sa se realizeze în conformitate cu prevederile legale. Contravenţiile se constată, iar sancţiunile se aplică de către agenţii constatatori împuterniciţi ai primarului municipiului Craiova şi de către poliţiştii locali.
Iniţiatorii proiectului precizează că era nevoie de un astfel de regulament, întrucât în municipiul Craiova, începând cu anul 2012 şi până în prezent, s-au construit locuri de joacă noi pe lângă cele deja existente, ajungâdu-se la un număr total de 129, iar în tot acest timp au existat o serie de probleme, precum folosirea necorespunzătoare a elementelor din echipamente, acte de vandalism sau tulburarea liniştii şi ordinii publice.
"Pentru a putea preveni toate aceste fapte este necesar a se elabora de către aparatul de specialitate al primarului municipiului Craiova un regulament care să cuprindă norme generale referitoare la parcuri, Grădina Botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport aflate în administrarea RAADPFL Craiova", se precizează în proiectul de hotărâre.
Prevederile regulamentului vor fi corelate cu obiectivele viitorului Registru local al spaţiilor verzi din intravilanul localităţii care se află deja în lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci