Unităţile de alimentaţie publică aflate pe litoral sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, pentru ca toţi turiştii să consume alimente sigure şi astfel, să se bucure de un concediu plăcut la malul mării.
Pentru a se asigura că operatorii din industria alimentară respectă normele şi cerinţele de igienă alimentară, dar şi măsurile care se aplică pe durata prelungirii stării de alertă, pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control, în săptămâna 26 iulie - 1 august, la 226 de unităţi de alimentaţie publică, se arată într-un comunicat de presă.
Concret, au fost controlate: 94 de restaurante, 29 de unităţi tip fast - food, 25 de magazine alimentare, 12 laboratoare de cofetărie/patiserie, 15 unităţi de tip bufet, 7 braserii, 12 baruri, 10 beach-baruri, 4 unităţi tip bistro, 2 snack-baruri, 3 rulote mobile fast - food, 2 supermarketuri, 3 gelaterii, 4 pizzerii, 2 unităţi fabricare şi comercializare produse congelate de patiserie, o cofetărie şi o autoutilitară.
Neregulile, constatate în urma acestor controale, au fost sancţionate prin aplicarea a 38 de amenzi contravenţionale în valoare de 348.600 de lei pentru deficienţe cu privire la:
- manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
- depozitarea neconformă a produselor alimentare;
- condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie;
- funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.
Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor (14 în valoare totală de 131.200 de lei), urmate de beach-baruri ( 5 în valoarea de 45.000 de lei), unităţi de tip fast-food (5 în valoare totală de 41.200 de lei), magazine alimentare (3 în valoare totală de 30.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unităţi de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), pizzerii (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unitate de tip bistro (1 în valoare totală de 10.000 de lei), bar (1 în valoare de 1.200 de lei), snack-bar (1 în valoare de 10.000 de lei), braserie (1 în valoare de 10.000 de lei) şi o unitate de fabricare produse congelate de patiserie (1 în valoare totală de 10.000 de lei).
ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call - Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.
Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţiei riscurilor privind siguranţa alimentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu