Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere pentru a preveni incidentele provocate de urșii-cerșetori pe o porțiune de aproximativ 15 kilometri de pe Transfăgărășan.
În urma acestei inițiative, echipele mixte de control vor avea posibilitatea să aplice două amenzi simultan: una pentru hrănirea urșilor și alta pentru staționarea ilegală pe drumul național DN7C, a anunțat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.
Decizia vine în contextul creșterii numărului de incidente în care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul ANPM și al Agențiilor Județene pentru Protecția Mediului (APM), a fost nevoit să achite despăgubiri semnificative, ajungând la sute de mii de lei, pentru pagubele și vătămările cauzate de urși celor care se opresc pe marginea drumului pentru a le oferi hrană.
„Având în vedere situația tot mai alarmantă de pe DN7C Transfăgărășan, din județul Argeș, provocată de prezența așa-numiților urși-cerșetori pe porțiunea cuprinsă între zona de acces către traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești, am solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere, în interes public, pentru a putea preveni, în perioada următoare, eventualele incidente care se pot solda cu victime umane sau pagube materiale.
Cu siguranță, prezența reprezentanților celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja, practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice și staționarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obișnuință pentru majoritatea turiștilor care vizitează zona sau pentru șoferii aflați în tranzit, pe acest drum național cunoscut pentru porțiunile cu vizibilitate scăzută și cu foarte multe curbe”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.
Potrivit acestuia, urșii care frecventează zonele locuite nu pot fi supuși intervențiilor de recoltare din cauza faptului că se află în proximitatea oamenilor. Metodele de alungare și relocare au devenit ineficiente, deoarece animalele revin constant în locurile unde s-au obișnuit să primească hrană de la trecători.
În anul 2023, în județul Argeș au fost întocmite 260 de procese-verbale pentru astfel de incidente, valoarea totală a amenzilor fiind de 509.158 de lei. În acest an, numărul proceselor-verbale emise pentru incidente similare a ajuns deja la 68, cu o valoare totală a amenzilor de 236.872 de lei.
Cristiana Elena Surdu, Directorul Executiv al APM Argeș, a anunțat că instituția sa, împreună cu Direcția Silvică Argeș, a inițiat demersuri pentru capturarea și relocarea acestor urși – unii dintre ei având și pui – în adăposturi special amenajate. Scopul este de a preveni contactul dintre animale și oameni. Până la rezolvarea acestei probleme, cetățenii sunt îndemnați să evite interacțiunile cu urșii, deoarece hrănirea lor nu aduce beneficii nici animalelor, nici turismului, nici bugetului de stat, și crește riscul de atacuri.
Conform articolului 48 din Legea 407/2006, hrănirea animalelor sălbatice constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu