Legislația rutieră impune pedepse severe pentru conducătorii auto surprinși vorbind la telefon în timp ce conduc. Iată ce prevede legea în legătură cu folosirea difuzorului telefonului în trafic.
Regulamentul Rutier din România a intensificat amenzile pentru șoferii care utilizează telefonul mobil în timpul conducerii. În trecut, aceștia primeau 2 puncte de penalizare și 2 puncte de amendă, însă acum riscă pedepse mult mai drastice. În momentul de față, Regulamentul Rutier stipulează între 6 și 8 puncte de amendă pentru această speță. Totodată, permisul de conducere poate fi suspendat în anumite cazuri.
Art. 100, punctul 3 (h) din legea circulației, prevede: "Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip 'mâini libere', concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor".
Prin urmare, dacă șoferii sunt prinși vorbind la telefon, aceștia încalcă două reguli în trafic: una pentru utilizarea telefonului și alta pentru încălcarea normelor de circulație a vehiculelor. Pedepsele includ posibilitatea suspendării permisului de conducere pentru 30 de zile, iar dacă se produce un accident rutier, suspendarea permisului se prelungește la 60 de zile.
În cazul utilizării necorespunzătoare a telefonului mobil fără a încălca alte reguli de trafic, șoferii vor primi doar o amendă, fără a li se suspenda permisul de conducere. Valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei, astfel încât amenda poate atinge suma de 1.320 de lei.
Pe de altă parte, șoferii care folosesc telefonul pe difuzor ținându-l în mână trebuie să fie conștienți că acest lucru este echivalent cu a vorbi la telefon ținându-l la ureche, atrăgând aceleași sancțiuni. Aceasta se datorează faptului că atenția șoferului este distrasă, iar acesta utilizează doar o mână pentru a conduce.
Pentru a evita amenzile, conducătorii auto trebuie să monteze telefonul pe un suport fixat pe bord și să țină ambele mâini pe volan, folosind dispozitivul hands-free. De asemenea, este acceptată utilizarea modului difuzor sau conectarea smartphone-ului la sistemul audio al vehiculului, fără a ține dispozitivul în mână, conform România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu