Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un recurs în interesul legii privind competenţele polițistului local de a aplica sancţiuni legate de circulaţia pe drumurile publice.
"Poliţiştii rutieri, în toate cazurile şi poliţiştii locali, în cazurile expres prevăzute de lege, au competenţa de a constata contravenţiile şi a aplica sancţiuni legate de circulaţia pe drumurile publice. (...) AP a promovat la ÎCCJ un recurs în interesul legii referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, raportate la art. 102 alin. (1) pct. 14 sau art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, în sensul stabilirii competenţei funcţionale a agenţilor constatatori (din cadrul poliţiei locale sau poliţiei rutiere), cu incidenţa art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010 a Poliţiei locale. În opinia Avocatului Poporului, poliţistul rutier este singurul care poate constata contravenţiile reglementate de OUG nr. 195/2002", precizează sursa citată.
Pe înțelesul tuturor
Potrivit Avocatului Poporului, promovarea recursului în interesul legii s-a datorat faptului că, în practica judecătorească, au existat orientări diferite. Unele instanţe au apreciat că procesele-verbale întocmite de Poliţia locală respectă dispoziţiile legale cu recunoaşterea competenţei funcţionale a poliţiştilor locali de a constata contravenţiile menţionate şi a aplica sancţiuni. Alte instanţe nu au recunoscut această competenţă. O altă categorie de instanţe a apreciat că procesele-verbale întocmite de Poliţia locală sunt legale, dar nu s-a pronunţat în mod expres asupra competenţei acesteia de a constata contravenţiile.
Legea limitează atribuțiile polițiștilor locali la domeniul rutier
"Este adevărat că şi poliţiştii locali, în temeiul Legii nr. 155/2010, au anumite atribuţii în domeniul rutier, însă sunt limitate, fără posibilitatea ca aceştia să constate şi să aplice sancţiuni în temeiul OUG nr. 195/2002. Cu toate acestea, dacă totuşi poliţiştii locali acţionează în domeniul rutier asupra unor fapte care ar intra sub incidenţa OUG nr. 195/2002, aceştia ar putea interveni doar împreună cu Poliţia rutieră, în aplicarea art. 179 din Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006", arată Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News