Amenzi usturătoare pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă a deşeurilor la Braşov

Braşovenii, persoane fizice şi societăţi comerciale, precum şi operatorii de salubrizare care nu vor respecta regulile de colectare selectivă a deşeurilor vor fi pasibili de amenzi usturătoare după adoptarea noului regulament local de salubrizare.

Conform primarului Braşovului, George Scripcaru, noul regulament de salubrizare, care va fi supus aprobării Consiliului Local vineri, precizează "foarte clar" obligaţiile şi sancţiunile atât pentru operatorii de salubrizare, cât şi pentru beneficiarii acestui serviciu.

Scripcaru a precizat că, în prezent, una dintre principalele teme de audit pentru Curtea de Conturi este verificarea cantităţilor de deşeuri efectiv colectate selectiv comparativ cu cât ar fi trebuit să se colecteze, diferenţa, ca sancţiune, fiind plătită din bugetul local. În acest context se va implementa noul sistem de colectare şi transport separat al deşeurilor, bazat pe principiul "plăteşte cât arunci".

"Trebuie să colectăm selectiv, să nu aruncăm deşeurile aiurea şi să nu le depozităm în anumite locuri pe principiul că le ridică cineva şi nu plăteşte nimeni. Operatorii de salubrizare vor trebui să se doteze cu logistică, echipamente care să cântărească gunoiul, care să aibă posibilitatea să ridice gunoiul colectat selectiv, să doteze şi să amplaseze poate numite echipamente care să fie utilizate de către cetăţeni. Noi trebuie să facem investiţii în ceea ce înseamnă platformele de gunoi - le înlocuim pe toate - ecoinsulele, care să fie amplasate în anumite zone pe toată raza municipiului Braşov, iar cetăţenii, asociaţiile de proprietari să se conformeze, să respecte aceste reguli. Altfel, vom avea sancţiuni care vor fi aplicate persoanelor fizice, persoanelor juridice, dar şi operatorilor de salubritate", a precizat Scripcaru, într-o conferinţă de presă.

Edilul a menţionat că municipalitatea a încheiat un contract cu un operator unic pe componenta stradală de ridicare a gunoiului, care va intra în vigoare în următoarele trei luni de zile, iar această firmă şi alta, care şi până în prezent a prestat acest serviciu, se vor ocupa de ridicarea deşeurilor menajere.

Municipalitatea va înlocui toate cele aproximativ 400 de platforme de gunoi şi, prin licitaţie, va stabili furnizorul celor 12-15 ecoinsule. 

Potrivit proiectului de regulament, sancţiunile sunt cuprinse între 800 - 1.600 de lei pentru persoane fizice, 1.600-2.500 de lei pentru societăţile comerciale, iar pentru operatorii de salubrizare - între 1.500 - 2.500 de lei. Modalitatea de aplicare a sancţiunilor va fi stabilită ulterior. 

În context, primarul a menţionat că, începând cu 1 octombrie, la toate evenimente organizate pe domeniul public al municipiului Braşov, de către municipalitate, în parteneriat sau aprobat de municipalitate pentru activităţi private este interzisă utilizarea tacâmurilor de plastic - farfurii, furculiţe, linguriţe de plastic etc. "Există şi alte modalităţi şi îi îndemn s-o facă de pe acum", le-a transmis Scripcaru organizatorilor de evenimente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel