America recunoaște că obiectele zburătoare ar putea să nu fie ale Chinei: Pot fi chiar inofensive

John Kirby
John Kirby

SUA nu au deocamdată 'niciun indiciu' că cele trei obiecte zburătoare doborâte recent ar fi de origine chineză sau că ar fi avut funcţii de spionaj, a declarat marţi John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, transmit AFP şi Reuters.

 

Aceste 'obiecte' - altele decât balonul chinezesc distrus la 4 februarie şi despre care Washington afirmă că spiona teritoriul american - 'ar putea să fi fost baloane cu funcţii comerciale sau ştiinţifice inofensive', a recunoscut Kirby.

El a confirmat, de altfel, că avionul de vânătoare trimis duminică pentru unul din ele deasupra lacului Huron, la frontiera canadiană, şi-a ratat ţinta şi că o primă rachetă 'a căzut direct în lac'.

'Obiectul' a fost distrus de o altă rachetă. John Kirby a spus totuşi că ar trebui aşteptată analiza fragmentelor pentru a se stabili cu siguranţă natura, uzul sau provenienţa acestor 'obiecte', însă operaţiunile de recuperare se anunţă incerte.

Rămăşiţele 'obiectelor' doborâte vineri deasupra Alaskăi, sâmbătă deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei, şi duminică deasupra lacului Huron, au căzut în ape îngheţate, în zone îndepărtate sau în adâncul lacului.

'Nu am găsit resturi' până acum, a repetat Kirby, menţionând că toate informaţiile pe care le comunică sunt bazate mai ales pe 'observaţiile făcute de piloţii' avioanelor de vânătoare trimise în zonă.

Incertitudinea se menţine, aşadar, cu privire la aceste 'obiecte', până în punctul în care a obligat Casa Albă să nege luni în mod oficial orice provenienţă 'extraterestră' a lor.

Statele Unite persistă, în schimb, în descrierea balonului chinezesc doborât anterior care, potrivit Washingtonului, purta echipament de supraveghere şi făcea parte dintr-un vast program de spionaj global al Chinei, acuzaţie negată vehement de Beijing.

Autorităţile americane au explicat că, în urma detectării balonului, şi-au ajustat sistemele radar, ceea ce a condus la aceste descoperiri şi distrugeri succesive de 'obiecte' zburătoare, scrie Agerpres.

Regimul de la Beijing îi acuză pe americani că au trimis mai mult de 10 baloane de supraveghere în spațiul aerian chinez, în ultimul an

Ministerul de Externe de la Beijing spune că SUA au trimis baloane de supraveghere în spațiul aerian chinez de peste 10 ori, în ultimul an.

Acuzația vine după ce SUA, pe 4 februarie, a doborât un presupus balon spion deasupra spațiului său aerian. China a transmis atunci că unul dintre baloanele sale meteorologice s-a rătăcit.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de atunci. În ultimele zile, SUA au doborât și o serie de alte obiecte neidentificate.

Interogat luni, Beijingul a transmis că SUA au făcut multe breșe în spațiul aerian chinez, scrie BBC.

„Nu este neobișnuit ca SUA să intre ilegal în spațiul aerian al altor țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, la o conferință de presă regulată.

„Numai de anul trecut, baloanele americane au zburat ilegal deasupra Chinei de peste 10 ori fără nicio aprobare din partea autorităților chineze”.

„Primul lucru pe care ar trebui să îl facă partea americană este să înceapă cu o campanie curată, să treacă printr-o oarecare reflecție, în loc să defăimeze și să acuze China”, a adăugat el.

El a transmis că Beijingul a răspuns la incursiuni într-un mod „responsabil și profesionist”.

„Dacă doriți să aflați mai multe despre baloanele americane de mare altitudine care intră ilegal în spațiul aerian al Chinei, vă sugerez să întrebați partea americană”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel