Astronauții americani și ruși vor împărți împreună spațiul la bordul aceleiași nave spațiale, după ce NASA și omologul său rus, Roscosmos, au ajuns vineri la un acord de partajare a călătoriei, după luni de discuții dus-întors.
Două locuri pe două lansări separate ale navei spațiale rusești Soyuz au fost rezervate pentru astronauții NASA, primul fiind programat să decoleze de la locul de lansare al Cosmodromului din Kazahstan în luna septembrie, potrivit CNN.
Cosmonauții ruși se vor alătura la cel puțin două viitoare misiuni SpaceX la Stația Spațială Internațională.
NASA l-a repartizat pe astronautul Frank Rubio la misiunea Soyuz în septembrie, iar astronautul Loral O'Hara se va alătura unui zbor ulterior Soyuz. Roscosmos o pune pe cosmonauta Anna Kikina pe zborul SpaceX din septembrie, iar Andrei Fedyaev va zbura într-o altă misiune SpaceX în primăvara lui 2023, potrivit NASA.
Acordul de schimb de locuri, care nu implică niciun schimb de plăți între țări, planează de luni de zile asupra NASA și Roscosmos, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Statele Unite și Rusia din cauza războiului din Ucraina.
NASA a declarat vineri într-o conferință că încheierea unui acord de partajare cu Rusia este crucială pentru a asigura ”continuarea operațiunilor în siguranță” ale ISS.
Dacă. fie nava spațială rusă Soyuz, fie vehiculul SpaceX Crew Dragon ar avea probleme și ar fi scos din funcțiune, un acord de schimb de locuri ar asigura că atât astronauții americani, cât și cosmonauții ruși vor avea în continuare acces la stația spațială.
"Stația a fost concepută pentru a fi interdependentă și se bazează pe contribuțiile fiecărei agenții spațiale pentru a funcționa. Nicio agenție nu are capacitatea de a funcționa independent de celelalte", se arată în declarația NASA.
Astfel de acorduri de partajare a călătoriei au fost comune de-a lungul istoriei de două decenii a ISS. După ce NASA a retras programul navetei spațiale în 2011, de exemplu, astronauții americani au trebuit să se bazeze în întregime pe locurile de la bordul navei spațiale Soyuz pentru accesul la ISS. Această dependență s-a încheiat abia după ce Crew Dragon de la SpaceX a intrat în funcțiune în 2020.
Citește și:
Consiliul directorilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a hotărât să înceteze colaborarea cu Roscosmos în ceea ce priveşte Programul "ExoMars", a anunţat astăzi directorul general al agenţiei, Josef Aschbacher.
"Consiliul ESA a recunoscut astăzi faptul că circumstanţele care au condus la sistarea colaborării cu Roskosmos - conflictul din Ucraina şi sancţiunile adoptate în acest sens - continuă să predomine. Ca urmare, Consiliul m-a însărcinat să încetez oficial colaborarea, suspendată în prezent, cu Roscosmos în ceea ce priveşte platforma ExoMars. Noile idei privind acţiunile ulterioare cu alţi parteneri vor fi prezentate la un briefing pentru mass-media, pe data de 20 iulie, detalii se vor da mai târziu", a scris Aschbacher pe Twitter, citat de RADOR.
Racheta Vega-C, o variantă mai puternică a rachetei Vega, a fost lansată miercuri de la baza spaţială Kourou, din Guyana Franceză, în prima sa misiune în care va plasa mai multe încărcături ştiinţifice pe orbită la altitudinea de 5.800 km, transmite AFP.
Racheta a fost lansată la ora 13:13 GMT, străpungând rapid plafonul de nori de deasupra junglei, conform transmisiunii în direct a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), responsabilă de program.
"Traiectorie normală, călătorie lină, parametri de bord normali", a anunţat directorul operaţiunilor imediat după lansare.
Lansarea a avut loc cu o întârziere de două ore, numărătoarea inversă fiind întreruptă de două ori cu mai puţin de două minute înainte de decolare pentru verificări tehnice după raportarea unor anomalii.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu