America stă departe de recesiune. Economia a revenit pe creştere în trimestrul al treilea

foto pexels. Curs BNR 26 octombrie 2022
foto pexels. Curs BNR 26 octombrie 2022

Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o revenire peste aşteptări în trimestrul al treilea, după două trimestre consecutive de contracţie, conform unei prime estimări publicate joi de Departamentul american al Comerţului, informează Reuters.

 

Publicitate

Conform acestei estimări, PIB-ul SUA a înregistrat o creştere de 2,6% în ritm anual în perioada iulie-septembrie 2022, după o contracţie de 0,6% în trimestrul al doilea. Cifra anunţată de Departamentul american al Comerţului este peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un avans de 2,4%.

Chiar dacă noile cifre arată că economia americană nu este în recesiune, şansele unui astfel de scenariu se înmulţesc pe măsură ce Rezerva Federală continuă să majoreze dobânzile pentru a contracara cea mai ridicată inflaţie din ultimii 40 de ani, iar scumpirea creditului va conduce la diminuarea cheltuielile de consum.

În trimestrul al treilea, cheltuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economică din SUA, au încetinit până la un avans de 1,4%, de la o creştere de 2% în trimestrul aprilie-iunie.

Cheltuielile de consum sunt susţinute de o piaţă a muncii solidă, care duce la creşterea salariilor. Conform noilor date anunţate joi, separat, de Departamentul Muncii, numărul solicitărilor iniţiale de alocaţii de şomaj depuse în săptămâna care s-a încheiat la 22 octombrie a crescut cu 3.000 până la 217.000 de solicitări.

Analiştii sunt de părere că datele care arată că economia americană a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea nu vor modifica intenţia Fed de a majora dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază la reuniunea de politică monetară de săptămâna următoare. În total, Banca centrală a SUA a majorat dobânda de bază de la un nivel apropiat de zero în martie până la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, în ceea ce a constituit cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare din ultima generaţie. 

Zona euro se îndreaptă spre recesiune. Activitatea economică a înregistrat cel mai rapid declin din noiembrie 2020

Zona euro intră probabil în recesiune, activitatea economică înregistrând luna aceasta cel mai rapid declin din noiembrie 2020, după ce criza costului vieţii îi menţine prudenţi pe cumpărători şi afectează semnificativ cererea, arată datele preliminare publicate luni de S&P Global, transmite Reuters.

În special fabricile sunt afectate puternic din cauza majorării preţurilor energiei, iar lanţurile de aprovizionare, care îşi reveneau după pandemie, sunt acum afectate de efectele războiului.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 47,1 puncte în octombrie, de la 48,1 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de până la 47,5 de puncte. Datele din această lună reprezintă cel mai redus nivel al indicatorului care evaluează situaţia economică generală din noiembrie 2020.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Datele preliminare PMI dovedesc şi mai mult că zona euro alunecă puţin câte puţin într-o recesiune destul de profundă, în timp ce presiunile inflaţioniste rămân intense. Datele disponibile până acum indică faptul că problemele Germaniei sunt mult mai mari decât ale Franţei", a apreciat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Din cauza costurilor ridicate cu energia, Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă în octombrie cu o scădere mai accentuată a activităţii economice.

De asemenea, Franţa, a doua economie a zonei euro, este afectată de temerile privind inflaţia ridicată, iar activitatea economică a încetinit.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în septembrie nivelul record de 9,9% - cu mult peste ţinta BCE, de 2%. Conform analiştilor, până în martie 2023, dobânda la depozite a BCE ar urma să ajungă la 2,5%, mult peste nivelul de 1,5% previzionat într-un sondaj anterior. Această creştere include o majorare a dobânzii de 75 puncte de bază la reuniunea din 27 octombrie şi încă 50 puncte de bază în decembrie.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în octombrie la 48,2 puncte, de la 48,8 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni.

Indicatorul care măsoară activitatea în industrie a scăzut în octombrie la 46,6 puncte, de la 48,4 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din mai 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel