Pentagonul a revenit asupra deciziei de a încheia un acord care-l scutește de pedeapsa cu moartea pe șeful operațiunii „9/11” din Statele Unite.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a revocat vineri acordul de pedeapsă negociată pentru Khalid Sheikh Mohammed, considerat "creierul" atentatelor de la septembrie 2001. Acesta a preluat dosarul "având în vedere importanţa acestei decizii", conform unei note publicate de Pentagon și citate de Agerpres.
Revocarea este valabilă și pentru cei doi coacuzați, Walid bin Attash și Mustafa al-Hawsawi, deținuți la baza militară americană de la Guantanamo și incluși în acordul care îi scutea de pedeapsa cu moartea.
"Am decis, având în vedere importanța deciziei de a încheia acorduri de pedepse înaintea procesului cu acuzații (...), că responsabilitatea unei astfel de decizii ar trebui să-mi revină", a declarat șeful Pentagonului. Acordul anunțat miercuri a revoltat mulți apropiați ai celor aproape 3.000 de victime de la 11 septembrie.
Cei trei bărbați sunt acuzați de terorism și uciderea a aproape 3.000 de persoane în atentatele de la New York și Washington, unul dintre cele mai traumatizante episoade din istoria Statelor Unite. Acordul îi permitea lui Khalid Sheikh Mohammed (KSM) să evite un proces în care risca pedeapsa cu moartea, în schimbul unei sentințe de închisoare pe viață, notează New York Times.
”KSM” este cel mai cunoscut deținut în centrul de detenție din Golful Guantanamo, care a fost deschis în 2002 de fostul președinte George W. Bush pentru a-i găzdui pe militanții străini suspecți după atacurile de pe teritoriul SUA de la 11 septembrie. Populația sa era de 800 de deținuți în perioada de vârf, dar acum au mai rămas 30.
Operațiunea 11 septembrie 2001 a fost o serie de atentate coordonate de organizația teroristă Al-Qaeda împotriva Statelor Unite ale Americii. Planificarea atentatelor a durat mai mulți ani, sub conducerea liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden, lichidat la zece ani distanță în mandatul președintelui Barack Obama. Teroriștii implicați au fost antrenați în tabere din Afganistan și au învățat să piloteze avioane în școli de zbor din SUA.
În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale de pasageri:
Primul avion, American Airlines Flight 11, a decolat din Boston, Massachusetts, către Los Angeles, California, și a fost izbit de Turnul de Nord al complexului World Trade Center din New York la ora 8:46 AM.
Al doilea avion, United Airlines Flight 175, a decolat tot din Boston către Los Angeles și a lovit Turnul de Sud al World Trade Center la ora 9:03 AM.
Al treilea avion, American Airlines Flight 77, a decolat din Washington Dulles, Virginia, către Los Angeles și a fost prăbușit în clădirea Pentagonului, sediul Departamentului Apărării SUA, la ora 9:37 AM.
Al patrulea avion, United Airlines Flight 93, a decolat din Newark, New Jersey, către San Francisco, California. Pasagerii de la bordul acestui avion au încercat să recâștige controlul asupra aeronavei de la teroriști, iar avionul s-a prăbușit într-un câmp din Pennsylvania la ora 10:03 AM, înainte de a-și atinge ținta, care se crede că ar fi fost Capitolul sau Casa Albă din Washington, D.C.
Atacurile au dus la moartea a aproape 3.000 de persoane și au rănit peste 6.000, provocând daune materiale semnificative. Cele două turnuri gemene ale World Trade Center s-au prăbușit în decurs de două ore, ceea ce a dus la distrugerea și avarierea clădirilor înconjurătoare. Pentagonul a suferit, de asemenea, daune importante. Aceste atacuri au avut un impact profund asupra politicii externe și interne a SUA, declanșând Războiul împotriva Terorismului, intervenția militară în Afganistan și ulterior în Irak, precum și schimbări majore în politica de securitate națională și în reglementările privind călătoriile aeriene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu