Americanii au blocat la ONU o rezoluție arabă privind coloniile israeliene. Arabii amenință că vor reevalua procesul de pace

colonii israeliene
colonii israeliene

Statele Unite au recurs vineri la dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a bloca un proiect de rezoluţie iniţiat de ţările arabe, care condamna politica de colonizare israeliană.

Autoritatea Palestiniană a anunţat, imediat după respingerea proiectului, că va reevalua întregul proces de negocieri de pace. "Este vorba despre o decizie nefericită şi dezechilibrată, care afectează credibilitatea administraţiei americane", a afirmat Yasser Abed Rabbo, secretar general al Comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi unul dintre principalii negociatori palestinieni, conform Mediafax. La scurt timp după vot, ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a explicat că, în cazul în care ar fi fost adoptată, rezoluţia ar fi putut "încuraja părţile să rămână în afara negocierilor". Ea a recunoscut însă că procesul de colonizare distruge încrederea între părţile implicate şi ameninţă perspectivele de pace.

În afara Statelor Unite, ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluţiei. Votul de vineri a reprezentat prima ocazie în care SUA au recurs la dreptul de veto de la venirea preşedintelui Barack Obama la Casa Albă.

Colonii ilegale, ce reprezintă un obstacol în calea reușitei unei păci

Conform proiectului de rezoluţie, sponsorizat de circa 130 de state, "coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, sunt ilegale şi reprezintă un obstacol major în calea reuşitei unei păci drepte, durabile şi globale".

Franţa, Marea Britanie şi Germania au reamintit "caracterul ilegal" al colonizării şi ameninţarea reprezentată de aceasta pentru soluţia existenţei a două state. Cele trei ţări, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au cerut revenirea la negocieri directe israeliano-palestiniene şi au subliniat că obiectivul lor rămâne realizarea unui acord privind statutul final.

Israelul i-a mulţumit lui Obama şi a cerut părţii palestiniene reluarea imediată şi fără condiţii prealabile a negocierilor directe. Statele Unite au încercat până în ultimul moment să-i convingă pe reprezentanţii palestinieni să renunţe la votarea proiectului şi să accepte adoptarea unei declaraţii a preşedinţiei Consiliului de Securitate.

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a respins apelurile americane în cursul zilei de vineri, în timpul unei discuţii telefonice cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Proiectul de rezoluţie, depus la jumătatea lunii ianuarie, la iniţiativa Grupului arab de la ONU, a făcut obiectul unor negocieri intense cu Statele Unite, care au încercat să evite exercitarea dreptului de veto, pentru a nu afecta imaginea Washingtonului în lumea arabă şi musulmană.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene, relansate pentru scurt timp în septembrie, sunt suspendate de la expirarea moratoriului israelian asupra noilor construcţii în colonii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel